Slavni neurokirurg: Evo što sam naučio iz meditiranja s Dalaj Lamom

Foto: Getty Images

SANJAY Gupta, glavni medicinski dopisnik kanala CNN, nedavno je napisao osvrt na vrijeme provedeno u meditaciji s Dalaj-Lamom.

U nastavku prenosimo dijelove njegovih zapažanja.

"Otada, u dva mjeseca, promijenio sam se i postao vedriji i strpljiviji. Prije sam bio užurban i stalno mi je posao odvlačio pažnju, a sad se mogu bolje koncentrirati na svoju djecu i zadatke pred sobom.

Nakon što sam dobio pozivnicu za odlazak Dalaj-Lami potkraj prošle godine, osjećao sam tremu zbog susreta s tako velikom ličnosti i zbog vlastitog neiskustva u meditaciji, ali nisam mogao odbiti poziv".

Navika koja počinje u 3 sata ujutro

"Dalaj-Lama je sa svojih 81 godinu vrlo aktivan. Susreo sam ga u veličanstvenom samostanu Drepung starom 600 godina, gdje je nadgledao trodnevni simpozij o metafizičkim pitanjima u vezi s budizmom i znanošću.

To je bilo vrlo iscrpljujuće, ali Dalaj-Lama se cijelo vrijeme uključivao i pratio žive rasprave, bez obzira na to što mu se pola izgovorenog prevodilo.

Obično se budi u 2:40 ujutro i počinje meditaciju u 3 sata, prije svih. Tako je bilo i kada sam ga susreo nakon duge vožnje pod zaštitom".

I njemu je meditacija zahtjevna

"Prije početka dobio sam nekoliko uputa. Dozvoljava se gledanje u oči, kao i rukovanje ako se rukuje dvjema rukama, a ne jednom rukom. Na odlasku bolje je hodati unatrag i biti što više okrenut njemu. Ako se sjedi na podu prekriženih nogu, ne smije se stopala okretati prema njemu, a oslovljavati ga treba "Vaša Svetosti".

Dalaj-Lamina je soba skromno uređena, a on sjedi na povišenoj platformi u dubokoj meditaciji. Namjestio sam se i započeo meditirati prema uputama. Tada me je počela ometati vlastita nesigurnost iz koje me je prenuo Dalaj-Lamin dubok glas: "Imate li pitanja?"

Ugledao sam Dalaj-Lamino poznato nasmijano lice i priznao mu da mi je naporno. Dalaj-Lama je tada rekao da je i njemu to vrlo zahtjevno, čak i nakon 60 godina svakodnevne vježbe. Iskrena izjava tako velikoga čovjeka istovremeno me iznenadila i umirila.

Dalaj-Lama mi je predložio analitičku meditaciju u kojoj se odabere bilo koje pitanje ili tema koju se želi razjasniti. Tu se temu ili pitanje odvoji od svega ostaloga tako da se ona u mislima stavi u veliki prozirni balon.

Kada sam to učinio zatvorenih očiju, nekoliko se stvari počelo zbivati samo od sebe. Pitanje se stvorilo ravno ispred mene, lebdjelo je i u svojemu sam ga umu mogao okretati i vrtjeti kako sam htio. Bila je to vježba hiper-koncentracije.

Kako se balon uzdizao, rješavao se drugih poveznica, poput onih subjektivno-emocionalnih. Mogao sam vizualizirati kako se problem odvojio od svega i kako postaje potpuno jasan.
Njegova je Svetost objasnila da takav tip meditacije pomaže da se lakše pronađu elegantna i praktična rješenja, jasni odgovori na pitanja koja su inače zapetljana u emocionalna i druga manje važna razmatranja". 

Meditacija za skeptike

"Iznenadilo me, kao neuroznanstvenika, da se od jednoga redovnika, pa bio on i Dalaj-Lama, može naučiti kako dedukciju i kritičko razmišljanje bolje primijeniti na život.

To iskustvo me promijenilo na bolje. I dalje svakodnevno primjenjujem tu tehniku meditacije, a preko praznika sam je pokazao prijateljima i obitelji.

To je bio moj poklon njima. A sada - i vama", zaključio je Gupta.

Pročitajte više