Slovački predsjednik traži preslagivanje vlade nakon ubojstva novinara, premijer odbija

Foto: Facebook

SLOVAČKI premijer Robert Fico spreman je na razgovore o političkim pitanjima s dva koalicijska partnera nakon atentata na istraživačkog novinara, ali neće pokleknuti pred pritiscima predsjednika države koji traži preslagivanje vlade.

Predsjednik Andrej Kiska je u televizijskom obraćanju u nedjelju pozvao ili na značajne promjene u vladi ili na prijevremene izbore kako bi se vratilo povjerenje javnosti nakon likvidacije novinara Jana Kuciaka i njegove djevojke Martine Kusnirove.

Dvadesetsedmogodišnji Kuciak je istraživao porezne prijevare i veze između poduzetnika i političara. Taj je zločin uzdrmao naciju, nakon čega su uslijedili pozivi predsjednika države, oporbe i brojnih drugih ljudi na promjene u vladi.

Fico je u nedjelju odbacio predsjednikove prijedloge, a sada u ponedjeljak je izrazio spremnost na razgovore sa strankama njegove vladajuće koalicije.

"Ako bismo naišli na bilo koji problem, riješit ćemo ga i uopće nam ne treba predsjednik koji odjednom spominje bitno preslagivanje vlade, uključujući i glasovanje o povjerenju i prijevremene izbore", kazao je Fico.

Također je istaknuo da događanja koja su uslijedila nakon ubojstva novinara "daju naslutiti da se radi o pokušaju potpune destabilizacije u zemlji" te je od predsjednika zatražio da objasni zašto se tijekom posjeta New Yorku prošlog rujna sastao s mađarskim financijašem i aktivistom Georgeom Sorosom.

 U susjednoj Mađarskoj, predsjednik Viktor Orban opetovano optužuje Sorosa za pokušaje potkopavanja njegove vlade.

Pročitajte više