Slovenci odlaze iz Hrvatske: "Sve je bilo u redu, ljudi nose maske, ne vidim problem"

Screenshot: RTL

U SKLADU s najavama, i Slovenija je danas uvela ograničenje za Hrvatsku. Slovenska vlada propisala je da od utorka svi koji se vraćaju iz naše zemlje moraju u dvotjednu samoizolaciju. Nakon Italije i Austrije restrikcije su danas uvele i Njemačka i Velika Britanija. 

Mnogi turisti prekidaju odmor.

Od početka godine Split je posjetilo više od 20 tisuća Nijemaca. Sad ih je u gradu još oko tisuću i pol.

"Sve znamo, danas je Split proglašen rizičnim. Mi ipak ostajemo, testirat ćemo se pri povratku, ne odlazimo prije vremena", poručila je za HRT Sandra, turistica iz Njemačke.

Što je, tu je, kažu u Šibeniku. Sada treba spašavati situaciju, pokušati makar jeftinim testiranjem zadržati goste.

"Čak i na račun domaćina, da i tako pokušamo bar jedan dio gostiju spriječiti u odlascima, a i da tako dođu tu", rekao je Dino Karađole, direktor TZ-a Grada Šibenika.

Austrijanci u redovima za testiranje

Testiraju se Austrijanci u Primorsko-goranskoj županiji kako bi izbjegli karantenu kod kuće.

"Brzo ide, već sam i propustila neke ljude, čekam da moj dečko plati testiranje. U pola sata mislim da ćemo sve riješiti", kaže Irina, turistica iz Austrije.

Hrvatsku napuštaju i turisti iz Slovenije, našeg drugog emitivnog tržišta. 

Dio Slovenaca već je napustio Hrvatsku, a mnogi će otići do kraja vikenda. Strahuju da bi zbog nametnute karantene mogli imati velikih problema sa svojim poslodavcima.

"Osjećamo se sigurno, ali mogli bismo ostati bez posla"

Ne ode li do kraja tjedna, Matej će morati u karantenu. Svoje mjesto za kampiranje u Istri napušta nevoljko. Kaže da se osjeća sigurno. 

"Da, zašto ne, pazim na sebe i na druge", rekao je Matej Kenig. 

Zbog jučerašnje najave o obaveznoj karanteni pri povratku u svoju državu, dvije su slovenske obitelji, i prije nego što je predvečer donesena konačna odluka o stavljanju Hrvatske na crvenu listu, za RTL kazale da će Hrvatsku napustiti sutra ujutro.

"To si ne možemo priuštiti zbog posla. Mogli bismo biti primorani otići u 14-dnevnu karantenu. To bi naš poslodavac mogao sankcionirati, mogli bismo ostati bez posla, ne mogu pomisliti na najgore", poručio je Niko Petrović iz Slovenije.

Odluku svoje vlade poštuju iako ju ne smatraju opravdanom jer je Istarska županija, tvrde, sasvim sigurna destinacija.

"Triput sam išao do Pule i svi nose maske, svi se toga pridržavaju, ne vidim da je to neki problem", izjavio je Dean iz Slovenije.

Najžalosnija su djeca koja su očekivala još dva tjedna sunca i mora.

"Sve je bilo u redu, već smo dosta dugo ovdje, nažalost, moramo otići kući", kazali su Gašpar, Matic, Patrik i Nejc iz Slovenije.

Jedni odlaze, drugi dolaze

Jedni odlaze, drugi ipak dolaze. Na Goričanu kolone na ulazu u Hrvatsku, čeka se više od sata.

"Nismo ni pomišljali da negdje drugdje ljetujemo, željeli smo doći u Hrvatsku, volimo je", poručila je za HRT Dajana, turistica iz Rumunjske.

"Idemo u okolicu Splita, na deset dana. Idemo prijateljima u kuću na osami", dodaje Agnieska, turistica iz Poljske.

U koloni Poljaci, Česi, Rumunji, Mađari na putu prema hrvatskim gradovima bez straha od virusa.
 

Pročitajte više