Slovenci će naplaćivati 15 kuna svakom učeniku za fotokopiranje školskog materijala

Foto: FAH

ZA fotokopiranje udžbenika i drugog nastavnog materijala u slovenskim javnim školama od sljedeće će se školske godine plaćati paušalna novčana nadoknada od 1,7 eura po učeniku, čime se konačno ispunjava obveza prema autorima i izdavačima iako je zakon o korištenju autorskih prava donesen još prije devet godina.

Takva visina naknade vrijedit će tri godine, a onda ćemo je nastojati podići jer je preniska, kazao je za Slovensku televiziju Rudi Zaman, učitelj matematike i tehničkog odgoja, predsjednik Slovenske organizacije autora i izdavačkih kuća SAZOR koja regulira prava reproduciranja autorskih djela u školskom procesu.

Kako bi roditelji učenika bili manje opterećeni, sredstva za naknadu osiguravat će ministarstvo školstva, odnosno država.

S obzirom na broj upisanih u osnovne i srednje škole, te vrtiće, računamo da će prihod od prava na reprodukciju iznositi oko pola milijuna eura, kazao je Zaman, dodavši da će se taj iznos dijeliti između oko 600 autora i 40-ak izdavača koji su učlanjeni u organizaciju SAZOR.

 

Pročitajte više