Slovenci idu na referendum o arbitražnom sporazumu o granici sa Hrvatskom

SLOVENSKI predsjednik Danilo Tuerk izjavio je kako bi se prije ratifikacije u parlamentu arbitražni sporazum sa Hrvatskom treba dati na savjetodavni referendum. S druge strane, slovenska oporba koja se protivi sporazumu najavila je da nakon ratifikacije počinju skupljati potpise građana za zakonodavni referendum.

I slovenski premijer Borut Pahor danas se složio sa stavom predsjednika Tuerka te je podržao referendum na kojem bi se slovenski birači prije ratifikacijskog postupka glasovali o arbitražnom sporazumu sa Hrvatskom. Pahor je istaknuo kako bi referendum bio koristan jer bi dao legitimnost odluci parlamenta.

"Junction" preuzet iz sporazuma Račan-Drnovšek

Razlika između savjetodavnog i zakonodavnog referenduma je u tome što se u prvom samo traži mišljenje građana, dok je u drugom slučaju on za parlament obvezujuć. "Sporazum je dobar temelj za rješenje spora jer se zasniva na drugom Rehnovu prijedlogu koji je prihvatio slovenske primjedbe, ali bi ga prije postupka ratifikacije u parlamentu trebalo dati na savjetodavni referendum kako bi se o njemu odredili građani i kako bi prošao ispit javnosti", rekao je za Slovenski radio Tuerk.

U svom je intervju slovenski predsjednik rekao kako arbitražni sporazum omogućuje Sloveniji postizanje nacionalnog cilja, što je osiguravanje "teritorijalnog kontakta s otvorenim morem". Podsjetio je kako je izraz "junction" preuzet iz sporazuma Račan-Drnovšek, a na engleskom se definira kao "fizički kontakt".

Pročitajte više