Slovenci prali novac kojeg su se domogli u SAD-u pa kupovali nekretnine u Hrvatskoj

Ilustracija: Shutterstock

Općinsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo je istragu protiv trojice slovenskih državljana tereteći ih da su kupovinom nekretnina na području Istre i Kvarnera prali novac kojeg su se domogli u SAD-u činjenjem kaznenih djela.

Istragom su obuhvaćeni okrivljeni 47-godišnjak, 49-godišnjak i 48-godišnjak kojima se na teret stavljaju kaznena djela protiv gospodarstva pranjem novca.

Činili kaznena djela po SAD-u pa se domogli novca

Sumnja se da su od 2002. do veljače 2022. prikrivali nezakonito podrijetlo imovinske koristi velike vrijednosti koju su okrivljeni 49-godišnjak i 48-godišnjak ostvarili počinjenjem kaznenih djela na području Sjedinjenih Američkih Država.

Novac su uplaćivali na račune 49-godišnjaka i 48-godišnjaka ili bankovne račune tvrtki koje su prethodno osnovali, dok je 48-godišnjak veće iznose uplaćivao i na bankovni račun 47-godišnjaka.

Kupovali nekretnine u Istri i na Kvarneru

Potom su trojica okrivljenika od 2002. do 2010. na području Istre i Kvarnera uplaćenim novcem kupila veći broj nekretnina u svoje ime ili u ime osnovanih tvrtki, ukupne vrijednosti od najmanje 1.500.000 eura.

Sumnja se i da su tako stečene nekretnine na području Istre i Kvarnera od 2010. do 2022. godine prodavali i novac stečen prodajom zadržali za sebe te su na taj način prikrili pravu prirodu, podrijetlo i postojanje vlasništva na imovinskoj koristi koju su ostvarili kaznenim djelom.

Županijski sud u Puli je na prijedloga pulskog državnog odvjetništva donio rješenje kojim je određena predložena privremena mjera oduzimanja imovinske koristi.

Pročitajte više