SLOVENCI SE NA REFERENDUMU IZJASNILI ZA PRISTUP EU I NATO-U

Slovenski birači su u nedjelju na referendumu za ulazak u Europsku uniju i NATO pozitivno odgovorili na oba referendumska pitanja, pokazuju rezultati expoll ispitivanja koje su na biralištima izvele slovenska nacionalna televizija i komercijalna televizija POPTV, te ih objavila odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati. L

Po projekciji koju je za nacionalnu televiziju provela agencija CATI, za ulazak u Europsku uniju glasovalo je 92,7 posto izašlih na referendum, dok je po ispitivanju agencije Mediana koju je objavio POP-TV taj postotak nešto niži - 90,3 posto.

Za ulazak u NATO prema nacionalnoj televiziji bilo je 60,3 posto, a prema ex-pollu POP-TV-a 56,1 posto izašlih na referendum. Još nisu poznati podaci o postotku izašlih na referendume, a djelomične službene rezultate državna će izborna komisija objaviti kasno večeras.

Predsjednik države Janez Drnovšek i premijer Anton Rop izrazili su večeras u prvim izjavama zadovoljstvo takvim ishodom referenduma, naglašavajući da je potvrda pravilne politike vlada u zadnjih 10-12 godina. Drnovšek je rekao da ne očekuje posebnih poteškoća ni s ratifikacijom pristupnog ugovora s NATO-om u američkom Senatu unatoč tome što je slovenska vlada u iračkoj krizi bila distancirana prema američkim i bliža stajalištima europskih država.

Premijer Rop istaknuo je da je rezultat referenduma kruna nastojanja dosadašnjih vlada i da će Slovenija ubuduće u društvu država koje sudjeluju u obje organizacije igrati aktivnu politiku, te da se za Sloveniju završava prijelomno razdoblje prilagođavanja i tranzicije.

(Hina) fl sd

Pročitajte više