Slovenija će tražiti da Europa intervenira protiv Hrvatske

Slovenija će idućeg tjedna zatražiti od Europske unije poduzimanje akcije protiv Hrvatske, osim ako dvije zemlje do tada ne riješe spor oko uhićenja na njihovoj granici, izjavio je u petak jedan slovenski diplomat u Bruxellesu.

Diplomat je kazao za Reuters da će Slovenija isto tako otvoriti pitanje Hrvatske na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije 11. listopada, osim ako se spor do tada ne riješi.

Diplomat, koji je tražio da ostane neimenovan, nije rekao koje će mjere Slovenija tražiti od EU-a.

Hrvatska policija u četvrtak je nakratko privela 12 slovenskih državljana, među kojima i dva parlamentarna zastupnika, zbog pokušaj ilegalnog prelaska međudržavne granice. Incident je izazvao burnu raspravu u predizbornom kampanjom zaokupljenoj Sloveniji, a službena Ljubljana je zbog njega zaprijetila blokadom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, navodi Reuters.

U tekstu se podsjeća da je Slovenija u svibnju ove godine postala članicom EU-a, dok se Hrvatska nada početku pregovora iduće godine, a članstvu u Uniji između 2007. i 2009. Glavna pitanja širenja EU-a moraju konsenzusom odobriti zemlje članice.

Neriješena morska granica je najveće otvoreno pitanje između Slovenije i Hrvatske, koje je bilo uzrokom brojnih sukoba među ribarima dviju zemalja, navodi britanska agencija.

Reuters dodaje kako je u sličnom incidentu prošloga mjeseca Mađarska zatražila od EU-a da izvrši diplomatski pritisak na Srbiju zbog slučajeva fizičkog nasilja nad pripadnicima mađarske manjine u Vojvodini. EU je obećala da će pozorno pratiti razvoj situacije u pokrajini no suzdržala se od poduzimanja nekih formalnih mjera.

Pročitajte više