Slovenija izgubila 4 milijuna eura iz Phare programa

Zbog nepravilnosti u postupku izbora izvođača radova Slovenija je ostala bez četiri milijuna eura koja su iz Phare programa bila namijenjena za gradnju infrastrukture na graničnom prijelazu Gruškovje/Macelj, potvrdilo je u srijedu predstavništvo Europske komisije u Ljubljani.

To znači da će dovršetak gradnje i stjecanje licence kako bi se i na tom prijelazu mogla obavljati veterinarska, zdravstvena i fitopatološka kontrola na vanjskoj granici Europske unije vjerojatno kasniti, pa će se ona i dalje vršiti samo na graničnim prijelazima Bregana-Obrežje i Rupa-Jelšane.

Predstavništvo Europske komisije u Ljubljani priopćilo je u srijedu da se sredstava 'odrekla' prijašnja slovenska vlada, jer nije pristala na raspisivanje novog međunarodnog natječaja nego je posao dodijeljen građevinskom poduzeću "Primorje", iako se na natječaj javila i jedna druga domaća tvrtka s jeftinijom ponudom.

Pravila fonda Phare veoma su stroga i dovoljna je već i sumnja da je došlo do nepravilnosti, a mi sumnjamo da su informacije o izabranom izvođaču objavljene i prije zaključivanja rokova, izjavila je predstavnica Europske komisije Tina Štokojnik.

Voditelj tehničke službe pri slovenskoj vladi Mitja Valič, čija služba je zadužena za gradnju infrastrukture na graničnim prijelazima, izjavio je da će Slovenija granični prijelaz sagraditi vlastitim sredstvima iz proračuna, a još uvijek postoji i mogućnost da se dobiju sredstva iz tzv. šengenskog programa. Valič tvrdi da nije jasno zašto je predstavništvo Europske komisije tako dugo čekalo s odobrenjem projektne dokumentacije za međunarodni natječaj.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više