Slovenija: Jelinčič pohvalio ministarstvo vanjskih poslova

Slovenski parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič u srijedu je pohvalio stajalište službene Ljubljane izraženo u noti u vezi mogućeg proglašenja hrvatskog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.



"Slažem se s ministarstvom koje je u utorak naglasilo da smo mi zastupnici predstavnici naroda koji nisu vezani nikakvim naputcima", rekao je Jelinčič na konferenciji za novinare, dodajući kako Slovenci i Hrvati različito gledaju na parlamentarnu demokraciju.

"U Hrvatskoj vlada diktira što se smije, a što ne, pa tamo misle da je slično i u Sloveniji. No, kod nas je parlament najviši organ u državi, a naša je vlada samo izvršni organ parlamenta", rekao je Jelinčič.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je na molbu iz hrvatske note da pojasni stajališta Zmage Jelinčiča u vezi gospodarskog pojasa naglasilo kako po slovenskom ustavu zastupnici nisu vezani na instrukcije, nego su predstavnici naroda, što se može protumačiti i kao distanciranje od Jelinčičevih izjava, ali i kao stajalište da je njemu dozvoljeno da govori onako kako mu odgovara jer nije član vlade nego parlamenta.

Jelinčič je većinu svoje konferencije za novinstvo posvetio osvježavanju svojih poznatih izjava o tome kako "Hrvatska nikad nije imala Istru" (uz tvrdnju kako su je prisvojili "hrvatski ustaše i hrvatski komunisti"), te najavama "međunarodne konferencije o podjeli jugoslavenskog Jadrana" koja će se, kako je ustvrdio, održati uskoro u beogradskom centru Sava.

"Vlasti u Beogradu toj su konferenciji naklonjenije nego slovenska vlast. Ljubljana Hrvatima, koji joj podmeću klipove pod noge, još uvijek nudi svesrdnu pomoć pri ulasku u euroatlantske organizacije", izjavio je Zmago Jelinčič, pozivajući službeno Ljubljanu da se "agresivnije odaziva" na hrvatske izjave kako Slovenija nema izlaz na otvoreno more.

Sve će to, očekuje Jelinčič, biti riješeno u Beogradu 20. rujna, kada će o pitanjima raspada Jugoslavije biti podnijeta 23 referata, što će ih Slovenska nacionalna stranka na svoj trošak objaviti u posebnom zborniku.

(Hina) fl sb

Pročitajte više