Slovenija: Kučan s antifašistima o jesenskim izborima

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u nedjelju je na memorijalnom skupu partizanaveterana u Baškoj Grapi indirektno pozvao glasače naklonjene ljevici da izađu na izbore i spriječe dolazak stranaka desnog centra na vlast.

"Na ovim će se izborima glasovati ne samo o viziji slovenske budućnosti nego će se odlučivati između istine i neistine", rekao je Kučan kao svečani govornik na memorijalnoj proslavi partizanskog "IX korpusa" u Baškoj Grapi kojemu je prisustvovalo oko 1000 partizana-veterana, članova njihovih obitelji i simpatizera. Kučan je rekao da je antifašizam u osnovi stvaranja nezavisne i slobodne slovenske države, te osudio one koji pokušavaju rehabilitirati slovenske "domobrane" koji su u drugom svjetskom ratu bili na strani okupatora.

Kučan je isto tako rekao da je pogreška slovenske diplomacije što nije pokušavala ni uspjela da Slovenija bude reprezentirana prilikom nedavne proslave 60. obljetnice iskrcavanja saveznika u Normandiji, te tako indirektno kritizirao prošlog tjedna smijenjenog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kojega je premijer sadašnje vlade i čelnik liberalnih demokrata (LDS) Anton Rop bio prisiljen zamijeniti zbog simpatiziranja s oporbenim desnim strankama u parlamentu. Četvrti redovni parlamentarni izbori u Sloveniji od stjecanja samostalnosti održat će se početkom listopada.

(Hina) xfl ysd

Pročitajte više