Slovenija: Lončarić osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora

OKRUŽNI sud u Ljubljani u četvrtak je izrekao presude za organiziranje ilegalnih migracija preko Slovenije u Italiju skupini od 12 ljudi na čelu s prvooptuženim Josipom Lončarićem.

Lončarić (47), rođen u Čakovcu - slovenski i hrvatski državljanin -osuđen je na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora.

Nekadašnji taksist i prijevoznik je tijekom suđenja tvrdio da je optužnica protiv njega namještena i da se obogatio trgovanjem povrćem koje je vozio iz Makedonije, a ne organiziranjem ilegalnih migracija Kineza i Kurda preko Hrvatske i Slovenije u Italiju.

U slučaju da kazna, na koju su najavili žalbu i državna tužiteljica Jožica Boljte Brus i Lončarićev odvjetnik Peter Čeferin, bude potvrđena to znači da bi morao provesti u zatvoru još 10 mjeseci jer je 14 mjeseci proveo u pritvoru nakon spektakularnog uhićenja skupine po nalogu tužiteljske skupine za posebne namjene 27. studenoga 2000. godine. Lončarić je 2002. godine u Trstu osuđen na 14 godina zatvora i 700.000 eura novčane kazne.

U akciji otkrivanja skupine 2000. godine sudjelovale su talijanska i hrvatska policija. Slovenski su kriminalisti skupljanjem informacija od proljeća 2000. godine ustanovili da se spomenuta skupina povezivala s organizatorima prijevoza ilegalnih migranata iz različitih država, te bila jedna od najvećih takvih skupina u srednjoj i istočnoj Europi.

Pročitajte više