Slovenija ne mijenja stajalište o Ljubljanskoj banci

SLOVENIJA ništa ne duguje štedišama Ljubljanske banke Zagreb, rekao je u razgovoru za slovensku televiziju predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije bivše Jugoslavije Rudi Gabrovec.

Gabrovec je, komentirajući prijedloge da bi Slovenija trebala izdati državne obveznice kako bi pokrila staru štednju glavne podružnice Ljubljanske banke u Hrvatskoj, rekao kako je riječ o "nezrelim prijedlozima koji ga začuđuju".

O takvoj je mogućnosti, koju je navodno ponudila Nova Ljubljanska banka (NLB) ali ga je ministarstvo financija odbilo, u utorak pisao slovenski poslovni list "Finance".

Gabrovec je izjavio da se sa stajalištem Slovenije da staru deviznu štednju treba podijeliti po teritorijalnom načelu i u okviru sukcesijskog sporazuma slažu Srbija i Crna Gora, te Makedonija.

Gabrovec je dodao kako Slovenija nije odgovorna ni za staru deviznu štednju koju štediše nisu prenijele na hrvatske banke u hrvatski javni dug. Po njegovim riječima, svoju štednju na hrvatske banke nisu prenijeli oni koji "nisu mogli dobiti hrvatsku domovnicu". "To je unutarnji hrvatski problem", rekao je Gabrovec.


Pročitajte više