Slovenija: Opet incident u zaljevu

U PIRANSKOM zaljevu u srijedu ujutro ponovno je došlo do incidenta, odnosno već poznatog prizora iza zadnjih tjedana, javlja slovenska tiskovna agencija STA.

Glasnogovornik policijske uprave u Kopru Vojko Živec izjavio je da su na spornom području u zaljevu još uvijek tri hrvatske i dvije slovenske ribarice, te po jedan policijski brod sa svake strane, a Slovenski radio tvrdi da je o slučaju obaviješten i slovenski ribarski inspektor.

Kako navode slovenski izvori, riječ je o incidentnoj situaciji iz proteklih tjedana, kad se "gotovo svakodnevno" događaju incidenti po slijedećem obrascu:

"Najprije hrvatski brodovi doplove u zonu kontrole slovenske policije, onda ih slovenski policijski brod upozori da su u slovenskim vodama. U međuvremenu hrvatski patrolni brod upozorava slovenske brodove, kojima dokazuje da su doplovile na hrvatsku stranu linije razgraničenja", opisuje STA spornu situaciju koja se, zbog razlika u gledanjima na status u Savudrijskoj vali do konačne delimitacije na moru, obostrano, ali s različitim tumačenjem, označava izgredom od početka svibnja ove godine, kad je s ulaskom Slovenije u EU prestao važiti tzv. ribarski kodeks koji je takve incidente spriječavao.

Prema navodima STA, hrvatski su ribari i prilikom današnjeg incidenta lovili školjke na dnu zaljeva tzv. ramponima, grabljama, čija je upotreba u Sloveniji zabranjena.

Slovenski mediji u razdoblju nakon izbora o incidentnim situacijama u Savudrijskoj vali ne pišu na istaknutim mjestima, a sve manje je to i predmet bavljenja političkih stranaka i državnih organa.

Izuzetak je kopneni incident u blizini graničnog prijelaza Plovanija u kojemu je 22. listopada sudjelovao predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik.

U tom incidentu u srijedu je raspravljalo Državno vijeće, 40-članski svojevrsni "gornji dom" slovenskog parlamenta, koji ima više savjetodavnu ulogu i nema konkretnih zakonskih ingerencija. Njegova je komisija za vanjsku politiku inače već ranije podržala prosvjednu izjavu komisije za politički sustav istoga doma, da se u spomenutom incidentu radilo o "otmici i brutalnom postupku hrvatske policije sa dva zastupnika u parlamentu i s 10 drugih slovenskih državljana na teritoriju Republike Slovenije na lijevoj obali rijeke Dragonje", javila je Slovenska agencija STA u srijedu. Agencija dodaje da su članovi Državnog vijeća preporučili da Slovenija bez odgađanja provjeri odgovaraju li kakvoćom materijali koji se pripremaju za eventualnu međunarodnu arbitražu.

Pročitajte više