Slovenija prava bivših predsjednika ograničila na pet godina, u Hrvatskoj su doživotna

IAKO se većina razvijenih demokracija brine o dignitetu svojih bivših predsjednika, ne radi svaka država to na isti način. Većina europskih država prilagodila je korištenje povlastica svojim proračunskim sredstvima.

Uzmimo za primjer susjednu Sloveniju u kojoj bivši predsjednici uživaju ta prava tek prvih pet godina nakon prestanka njihova mandata, a ne doživotno. Tako se Milan Kučan, kojeg je naslijedio Janez Drnovšek, nakon dolaska Danila Turka za predsjednika Slovenije morao oprostiti s povlasticama bivšeg predsjednika, piše Zadarski list. Posebno je zanimljivo napomenuti kako se Kučan nakon napuštanja dužnosti predsjednika gotovo našao na ulici, s obzirom na to da je zakon o pravima bivših predsjednika stupio na snagu nakon što je predana vlast Drnovšeku.

Kučan ostao "na cesti"

Bivši slovenski predsjednik tako je neko vrijeme bio bez ureda u kojem bi mogao primiti svoje sugovornike. Kučanu se također iz državnog proračuna isplaćuje razlika između mirovinske osnovice i iznosa od 80 posto plaće predsjednika. U njegovu slučaju to je iznos od 1.607 eura neto. Pet godina nakon prestanka mandata imao je pravo na ured, tajnicu i osiguranje, piše list.

Vaclav Havel je u Češkoj imao pravo na državnu zaštitu i automobil, i to samo u ograničenom periodu, a doživotno nije stekao ni pravo na povlaštenu imovinu. Tako Havelova mjesečna mirovina iznosi manje od 500 eura, a nakon silaska s dužnosti dobio je otpremninu od 30.000 eura. Štedljivi su i Poljaci koji Lechu  Walesu doživotno isplaćuju tek pola predsjedničke plaće, te Austrijanci, gdje bivši predsjednici uživaju uglavnom ista prava kao i ostali državni dužnosnici.

Hrvatska je sada prvi put u svojoj povijesti suočena s institucijom bivšeg predsjednika. Prema zakonu iz 2004., bivši hrvatski predsjednik ima doživotno pravo na ured, dva zaposlenika, službeno vozilo s vozačem i osiguranje. Izdrži li Josipović samo jedan mandat, Hrvatska bi se tako za pet godina vrlo lako mogla naći u situaciji da ima dva bivša predsjednika. Obojici će, jasno, morati plaćati sve povlastice bivšeg predsjednika.

Pročitajte više