Slovenija: Prekinut proces protiv napadača na novinara

POSTUPAK protiv petorice osumnjičenih napadača na novinara mariborskog lista "Večer", koji je u srijedu ujutro započeo na okružnom sudu u Murskoj Soboti, prekinut je odmah nakon početka zbog zahtjeva obrane optuženih za izuzećem tužitelja Elizabete Gjoerkoes (Đerkeš) i Borisa Marčiča.

Predsjednik sudskog vijeća Branko Palatin zakazao je glavnu raspravu za 20. svibnja, a o zahtjevu obrane odlučivat će vrhovno državno tužilaštvo.

Obrana je zahtjev za izuzeće tužitelja postavila na osnovi izjava "zaštićenog svjedoka" Alena Robara da su mu tužiteljstvo i policija u istrazi - u zamjenu za status zaštićenog svjedoka i za novčanu nagradu od oko 20 tisuća eura - davali instrukcije o tome što će u istrazi reći i kako opteretiti optužene. Obrana tvrdi da su još dva zaštićena svjedoka imala sličnu ulogu kao i Robar.

Napad na novinara Miru Peteka dogodio se krajem veljače 2001. godine, a petorica navodnih napadača uhićena su u rujnu prošle godine. Tim se slučajem bavi i posebna parlamentarna komisija budući da se radi o predmetu za koji se sumnja da bi mogao imati političku pozadinu. Petek je u nizu reportaža neposredno pred napad pisao o "stranputicama" privatizacije u sjeveroistočnom dijelu Slovenije i o tamošnjim lokalnim moćnicima.

Pročitajte više