Slovenija: Referendum o "izbrisanima" na ustavnom sudu

Skupina zastupnika slovenskog parlamenta u srijedu je ustavnom sudu poslala na razmatranje odluku o održavanju referenduma o "izbrisanima" koju je isti parlament donio dan ranije.

U obrazloženju inicijative skupina od 33 zastupnika stranaka vladajuće koalicije navodi kako referendum o tom pitanju "ne bi imao nikakvih obvezujućih pravnih posljedica", pa pripreme za njegovo održavanje do kojega bi trebalo doći 15. veljače iduće godine treba zaustaviti.

Jedan od predlagača referenduma o "izbrisanima" koji traže da se Slovenci na referendumu izjasne o tome da li vratiti u registar stalnog stanovništva nešto više od 18.000 "izbrisanih neslovenaca", čelnik oporbe Janez Janša, izjavio je da bi ustavni sud trebao odbaciti pritisak stranaka ljevice kako bi se zakonodavni referendum na tu temu ipak održao.

Predsjednik parlamenta Borut Pahor izjavio je u srijedu za slovenski radio da je osobno do prije nekoliko mjeseci podcjenjivao političku težinu problema "izbrisanih". Pahor se založio za traženje "kompromisnog rješenja" u kojemu će sudjelovati sve domaće političke stranke, po uzoru na konzultacije koje su prije godinu dana provedene prije referenduma o ulasku u Europsku uniju i NATO.

(Hina) fl sd

Pročitajte više