Slovenija: Strože mjere protiv ptičje gripe

Slovensko Ministarstvo poljoprivrede u utorak je objavilo izmjene pravilnika o mjerama za sprječavanje ptičje gripe, kojima jeL

cijelo područje zemlje proglašeno rizičnim a predviđena je i mjera zadržavanja peradi u zatvorenom prostoru.

Područjem posebnog rizika za pojavu ptičje gripe proglašeno je 16 općina oko Ptuja, Dravskog polja i Ormoža.

Odmah nakon registracije prvog slučaja ptičje gripe prošlog tjedna na labudu iz Koblarovog zaljeva na Dravi blizu Maribora određene su posebne mjere koje se primjenjuju u radijusu od 3 kilometra oko mjesta pronalaska labuda kao i oko Mute, na granici s Austrijom, gdje je oboljeli labud boravio u azilu za divlje ptice prije nego što je uginuo.

Posebne mjere predviđaju i registraciju i postavljanje dezinfekcijskih barijera u svim gospodarstvima koja se bave uzgojem peradi te kontrole radi otkrivanja mogućeg prijenosa ptičje gripe na perad. Do sada je eutanazirano 170 komada peradi s jednog gospodarstva čiji je obiteljski član bio u kontaktu s uginulim labudom, a lijek protiv ptičje gripe primili su svi oni koji su bili u kontaktu s labudom.

Direktorica državne veterinarske uprave (VURS) Vida Čadonič Špelič izjavila je da je u utorak uzorak s tkiva labuda, pronađenog kod Maribora u četvrtak ujutro, poslan na analizu i u talijanski laboratorij u Padovi, ne samo u britanski laboratorij u Weybridge koji je preopterećen , kako bi se što prije dobila prava slika stanja.

Slovenski mediji javljaju da su u utorak zabilježeni novi slučajevi mogućeg oboljenja divljih ptica i to također na lokaciji Maribora i Mute. O mogućim novim slučajevima ptičje gripe očekuje se službeno priopćenje.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više