Slovenija u sukobu s EU jer želi likvidirati medvjede koji prijete Ljubljani

MEDVJEDI, koji su u Sloveniji zaštićena životinjska vrsta, postaju kamen spoticanja Europske unije i jedne od njenih najmlađih članica, nakon što je slovenska Vlada objavila da namjerava ubiti četvrtinu populacije medvjeda koji su se razmnožili do te mjere da ih se više ne može kontrolirati i da počinju predstavljati opasnost za ljude.

Na odluku slovenskih vlasti da reduciraju broj medvjeda Bruxelles je reagirao upozorenjem da to ne smiju učiniti, a slovenska odluka je izazvala bijes u Njemačkoj, čija javnost još ne može prežaliti ubojstvo medvjeda "Bruna".

Hajku na njega, nakon što je proglašen krivim za smrt nekoliko desetaka ovaca, pozorno je pratila cijela zemlja, a nesretni Bruno je odolijevao napadima finskih pasa goniča sve dok ga, nakon naredbe bavarskih vlasti, pod izlikom da je opasan za ljude, nisu ubili lovci.

Nijemci zato posebno ljuto reagiraju na "medvjedocid" koji se sprema u deželi, a slovenska Vlada odgovara kako u zemlji živi između 400 i 700 medvjeda koji prepadaju stanovnike, napadaju  poljoprivrednike i ubijaju stoku. Dužnosnici ističu da medvjedi ulaze u sela i gradove na jugu u potrazi za hranom, a osilili su se i do te mjere da su počeli dolaziti i u Ljubljanu.

Europska komisija prigovara i na nedovoljno preciznim podacima o broju medvjeda koje Slovenci prikazuju, što pokazuje da se ne vodi dovoljno računa o životinji koja je strogo zaštićena, kao i da bi čak 25 posto ubijenih jedinki te životinjske vrste bilo previše.

Barbara Helfferich, glasnogovornica Europske komisije za zaštitu okoliša izražava zabrinutost i upozorava: "Ta akcija bi vjerojatno predstavljala kršenje zakona i Slovenija bi se mogla naći pred Europskim Sudom Pravde"

Darija Dolenc, glasnogovornica slovenskog Ministarstva za Zaštitu okoliša izjavila je: "Imamo problema sa medvjedima jer ih toliko mnogo živi na tako malom prostoru u našoj zemlji. Njihov broj raste i oni često upadaju na farme. Medvjed je krasna životinja, ali moramo regulirati njihov broj jer mogu postati opasni ukoliko njihova populacija previše naraste".

Z.A.

Pročitajte više