SLOVENIJA "ŽALI" ZBOG VJEROJATNOG NAPADA NA IRAK

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak popodne žaljenje zbog vjerojatne intervencije SADa i saveznika u Iraku i nejedinstva koje se pokazalo u svjetskoj organizaciji prilikom napora za diplomatsko rješenje krize. L

U priopćenju ministarstva se ističe kako još uvijek treba iskoristiti sve mogućnosti radi diplomatskog rješavanja krize, premda se čini da je upotreba sile radi razoružanja Iraka blizu.

Također se izražava očekivanje da će se što prije obnoviti suglasje u UN-u o jačanju zajedničkog djelovanja međunarodnih organizacija i odgovornosti Vijeća sigurnosti za svjetski mir.

Zabrinutost stanjem oko Iraka u sličnom su duhu izrazili i premijer Anton Rop i predsjednik Janez Drnovšek.

Drnovšek je birače koji u nedjelju odlučuju o ulasku Slovenije u NATO pozvao da se opredijele za ulazak u tu organizaciju vodeći računa o dugoročnim koristima koje članstvo donosi, te izrazio bojazan da bi napad na Irak mogao djelovati negativno na odlučivanje.

Među razlozima za pristup NATO-u spomenuo je i moguću destabilizaciju na Balkanu, te pozitivnu ulogu NATO-a u toj regiji zbog koje je i Slovenija, kako je pojasnio, u povoljnijem sigurnosnom položaju nego što bi inače bila.

(Hina) fl rb

Pročitajte više