Slovenska koalicijska vlada "kraća" za jednu stranku

SLOVENSKI premijer Anton Rop izjavio je petak da Slovenska pučka stranka (SLS) više nije članica njegove vladajuće koalicije, no da će tri ministra iz te stranke i dalje djelovati u vladi sve do kraja njezina mandata, odnosno do jesenskih parlamentarnih izbora.

Rop je rekao da se SLS sama isključila iz koalicije jer je prekršila koalicijski ugovor, glasujući u parlamentu za oporbeni zahtjev da ministri unutarnjih poslova Radio Bohinc i zdravstva Dušan Keber budu smijenjeni interpelacijom.

Rop je rekao da smjena ministara SLS-a u vladi zbog blizine parlamentarnih izbora ne bi imala smisla. Slovenska pučka stranka u vladi ima trojicu ministara - ministra poljoprivrede, ministra pravosuđa i ministra prometa.

Rop je rekao da je već razgovarao sa spomenutom trojicom o njihovu ostanku u vladi. Na takvu Ropovu izjavu SLS još nije reagirala.

U koalicijskoj vladi tako uz Ropove liberalne demokrate (LDS), udruženu listu socijalnih demokrata (ZLSD) ostaje i Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS), a vlada i dalje ima natpolovičnu parlamentarnu većinu.

Rop je na konferenciji za novinare najavio da će sadašnju ministricu gospodarstva Teu Petrin, koja odlazi u diplomaciju, naslijediti profesor na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu Matej Lahovnik, a sadašnjeg ministra za europske poslove Janeza Potočnika, izabranog za povjerenika Europske unije, nekadašnji djelatnik ministarstva financija Milan Svikl.

Pročitajte više