Slovenska ministrica negativno o zatvaranju trgovina nedjeljom

Slovenska ministrica za gospodarstvo Tea Petrin negativnim je ocijenila moguće učinke zakonske zabrane rada trgovina nedjeljom.

"To bi negativno utjecalo na gospodarski rast, na primjer na ponudu u turističkim krajevima, a smanjenja opsega rada dovest će i do otpuštanja zaposlenih u trgovini", izjavila je ovaj tjedankomentirajući neuspjeh poslodavaca i sindikata u trgovini da se dogovore o prestanku inicijative da se zakonskim izmjenama strogo ograniči rad trgovina nedjeljom.

Sindikat zaposlenih u trgovini za tu je inicijativu već sakupio 48.000 registriranih glasova, više od predviđenog broja koji je potreban da se o spornom pitanju na jesen održi referendum.

Trošak referenduma, tvrde njegovi protivnici, bit će veći od 2,5 milijuna eura koliko će tehnički iznositi troškovi njegove organizacije.

Direktor najvećeg slovenskog robnog lanca "Mercator" Zoran Jankovič također upozorava da će se u slučaju da na referendumu pobijede zagovornici "trgovanja slobodne nedjelje" pojaviti višak zaposlenih. S druge strane, inicijativu trgovačkog sindikata podržale su stranke desnog centra koje za Jankoviča kažu da i nije klasični biznismen nego "politički predstavnik kapitala", vrlo blizak najvećoj stranci.

Ministrica Tea Petrin izjavila je da je vlada bila spremna naručiti u inozemstvu studiju koja bi prikazala pozitivne i negativne posljedice zatvaranja trgovina nedjeljom, ali su je sindikati u tome svojom inicijativom omeli.

Pročitajte više