Slovenska oporba: vlada pasivna u Bruxellesu

Najjača slovenska oporbena stranka Liberalni demokrati Slovenije (LDS), koju vodi bivši premijer Anton Rop, ogorčena je "pasivnošću" sadašnje vlade u razgovorima o financiranju Europske unije u razdoblju od 2007. do 2014. godine.

Zastupnik u parlamentu Milan Cvikl, u prijašnjoj vladi ministar za europske poslove, rekao je na konferenciji za novinare LDS-a da vlada nije zauzela jasno stajalište o financiranju EU.

On je posebice reagirao na prijedlog Luxemburga, države koja predsjeda Europskom unijom u ovoj polovici godine, da se u budućem financijskom planu EU-a smanje sredstva za kohezijske fondove koji su u prijašnjim širenjima Europske unije najviše pomogli novim članicama jer je riječ o svojevrsnim sredstvima solidarnosti za ravnopravniji razvoj.

Cvikl je rekao da je Slovenija na luksemburški prijedlog morala odlučnije reagirati i da je previše pasivna u poslovima u Bruxellesu.

Istaknuo je da Europska komisija namjerava smanjiti sredstva za koheziju EU-a bez obzira na to hoće li se od 2007. do 2014. godine u europski proračun odvajati 1 posto bruto društvenog proizvoda zemalja-članica, za što se zauzimaju razvijenije zemlje starog kruga Europske unije, ili 1,14 posto za što je većina novih članica, među kojima i Slovenija.

Cvikl je također ocijenio da sadašnja vlada ugrožava plan preuzimanja eura po kojemu bi Slovenija počekom 2007. preuzela zajedničku europsku valutu. Razlog je po njegovim riječima u tome što je pristala na veće izdvajanje za potrošnju općina i predložila novi mirovinski zakon o usklađivanju mirovina s plaćama zaposlenih.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više