Slovenska policija o događaju uz Savudriju

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je dalo do znanja da proučava hrvatsku prosvjednu notu zbog ulaska slovenskih policijskih plovila u hrvatske teritorijalne vode blizu Savudrije, ali ju je uprava slovenske policije već odbila i tvrdi da se radilo o situaciji u kojoj su u slovenskim vodama neovlašteno boravile hrvatske ribarice i policija, javljaju slovenski mediji.

Glasnogovornica policije Tadeja Kuhar izjavila je da je u utorak oko 8 sati ujutro slovensko policijsko plovilo zaduženo za zaštitu državne granice u Piranskom zaljevu vidjelo nekoliko slovenskih i hrvatskih ribarskih brodova. Policija je upozorila hrvatske ribarice da su u slovenskim vodama a na sličan je način postupilo i hrvatsko policijsko plovilo, zatraživši odlazak slovenskih ribarica iz hrvatskih voda. Hrvatske su ribarice sporno područje napustile u 13.30 sati, a policijski brod u 14 sati, tvrdi Kuharova.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je pak domaćim medijima da je primilo hrvatsku prosvjednu notu u vezi sa spomenutim događajem u kojem hrvatska strana upozorava na "često djelovanje slovenskih policijskih plovila" u hrvatskim vodama oko Savudrije i na spriječavanje gospodarske djelatnosti hrvatskim ribara. Ljubljana tvrdi da će diplomatskim kanalima na te tvrdnje pokušati što prije odgovoriti.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više