Slovenska vlada pred padom? Oporbi fale samo četiri glasa

Foto: EPA

OPORBA u Sloveniji uložila je danas u parlamentarnu proceduru prijedlog o izglasavanju nepovjerenja aktualnoj vladi premijera Janeza Janše te imenovanju Karla Erjavca za mandatara za sastav nove vlade.

Oporba vladi zamjera neuspješnu borbu protiv pandemije

U prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja aktualnoj vladi, a posebno premijeru Janši, navodi se da sadašnja vlast "vrši razgradnju ustavnog uređenja na svim područjima i da je izgubila povjerenje ljudi te da uništava ugled Slovenije u međunarodnim odnosima okretanjem prema iliberalnim režimima u srednjoj i istočnoj Europi". Posebno se ističe da se vlada neuspješno suočila s pandemijom koronavirusa u usporedbi s drugim zemljama, iako je oštre restrikcije i zaustavljanje većeg dijela javnog života odredila još u listopadu prošle godine.

Prijedlog je osnova za raspravu u parlamentu na izvanrednom zasjedanju koje će biti sazvano vjerojatno u srijedu te za glasanje na kraju rasprave. Riječ je o tzv. institutu konstruktivnog nepovjerenja, prema kojemu se vladi izriče nepovjerenje i određuje mandatar za sastav nove vlade, a za jedno i drugo je potrebno to da na tajnom glasanju nakon parlamentarne rasprave glas dade najmanje 46 zastupnika, polovica od njihovog ukupnog broja.

Ako prijedlog oporbe uspije, to bi značilo da sadašnja vlada ostaje obavljati tekuće poslove do imenovanja nove, dok bi izabrani novi mandatar u zakonski određenom roku morao predložiti ministre, o čemu bi parlament opet glasovao, pri čemu bi bila potrebna natpolovična većina.

Oporbenoj grupaciji fale još četiri glasa

Pod prijedlog o smjeni Janšine vlade i imenovanju nove, s Erjavcem kao mandatarom na čelu, potpisala su se 42 zastupnika iz pet stranaka tzv. Koalicije ustavnog luka (KUL). To su svi zastupnici Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD), Ljevice (L), Stranke Alenke Bratušek (SAB), te 3 od pet zastupnika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), čiji je predsjednik Erjavec, s prvopotpisanim zastupnikom Branetom Golubovičem iz LMŠ-a.

Preostali zastupnik DESUS-a Branko Simonovič u izjavi je naveo da prijedlog o smjeni aktualne vlade ne može potpisati, s obzirom na to da bi to značilo i izraz nepovjerenja u vladu u kojoj je DESUS donedavno bio sastavni koalicijski član, a onda iz nje na Erjavčev prijedlog izašao, a svoj glas Erjavcu nije dao ni zastupnik Robert Polnar.

Odgovarajući na pitanja novinara o vjerojatnom neuspjehu inicijative jer oporbenoj grupaciji do izglasavanja nepovjerenja vladi nedostaju četiri glasa, Erjavec je kazao da očekuje kako će zastupnici do srijede dobro promisliti za što će dati svoj glas i da je tu najmanje riječ o tome hoće li on biti mandatar.

"Oni će odlučivati o budućnosti Slovenije, žele li državu u kojoj će ljude biti strah i vladu koja se neuspješno suočila s pandemijom te žele li nastavak denormalizacije države ili povratak na put koji je Slovenija vodila zadnjih 30 godina", rekao je Erjavec.

Pročitajte više