U Sjevernoj Makedoniji vladu će vjerojatno sastaviti desničari i Albanci

Foto: EPA

Dosadašnja nacionalistička oporba u Sjevernoj Makedoniji počela je tražiti koalicijske partnere, nakon jučerašnjih izbora koje su osvojili na valu nezadovoljstva stanovništva napretkom prema članstvu u Europskoj uniji koji je dovršio sedam godina vladavine socijaldemokrata. 

Stranka VMRO-DPMNE osvojila je više od 42 posto glasova na izborima u srijedu, što joj je dalo 58 mjesta u parlamentu sa 120 zastupnika. Socijaldemokrati (SDSM) su osvojili samo 15 posto glasova. 

Isti dan održani su i predsjednički izbori. U borbi za tu većinom ceremonijalnu funkciju pobijedila je Gordana Siljanovska-Davkova, sveučilišna profesorica koju je podržao VMRO-DPMNE. Pobijedila je dosadašnjeg SDSM-ovog predsjednika Stevu Pendarovskog i postala prva makedonska predsjednica u povijesti. 

Skretanje udesno, upitan napredak pregovora s EU

Skretanje udesno u Sjevernoj Makedoniji dogodio se na valu sporog razvoja i kronične korupcije koji su usporili put zemlje prema Europskoj uniji. 

VMRO-DPMNE bio je na vlasti do 2017., kad je zbačen zbog navodne korupcije. Dio stanovnika zabrinut je da bi nacionalistički smjer te stranke mogao ugroziti odnose s Grčkom i Bugarskom, članicama Europske unije, te time ugroziti europski put. 

NATO je 2001. izvukao Sjevernu Makedoniju s ruba građanskog rata nakon pobune etničkih Albanaca, obećavši bržu integraciju u euroatlantske institucije, piše agencija Reuters. Sjeverna Makedonija postala je članica NATO-a 2020. godine. Albanci danas čine četvrtinu ukupne populacije zemlje, a albanske stranke bile su u većini koalicijskih vlada od neovisnosti 1991. godine.

Albanski savez VLEN/VREDI u srijedu je dobio 11 posto glasova te je jedan od potencijalnih partnera nacionalistima, a ZNAM, etnički makedonska stranka koja se odvojila od SDSM-a, dobila je 5,5 posto glasova, odnosno šest zastupnika, te je također potencijalni partner. 

„Ovo je bila epska pobjeda VMRO-DPMNE-a”, rekao je Petar Arsovski, analitičar iz Skoplja.  „Relativno brzo ćemo dobiti obrise nove vlade”, dodao je.

Pročitajte više