Slovenske udruge traže referendum za izmjenu Zakona o nacionalnoj televiziji

Ilustracija: Profimedia

POTPORA izmjeni Zakona o Radioteleviziji Slovenije (RTVS) prvi je korak prema depolitizaciji i stabilizaciji stanja u najvećem slovenskom javnom mediju, u kojem zaposlenici štrajkaju već nekoliko mjeseci, istaknula je  Koalicija nevladinih udruga. Slovenske nevladine udruge objavile su da ulaze u zajedničku referendumsku kampanju uoči održavanja referenduma na kojem će se odgovarati na pitanje o podršci izmjenama Zakona o RTVS-u.

Izmjene zakona, koje idu za depolitizacijom slovenske javne televizije, usvojio je početkom ljeta novi sastav slovenskog parlamenta, ali je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) prikupila potpise za pokretanje referenduma, koji će se održati 27. studenoga, na kojem će se birači očitovati o potpori amandmanu na Zakon o RTVS. 

Zajednička kampanja

Zajedničkoj referendumskoj kampanji pridružili su se i Društvo novinara Slovenije, Mirovni institut, PIC - Pravni centar za zaštitu ljudskih prava i okoliša i Otvoreni institut za kulturu raznolikosti. I neke druge organizacije izrazile su potporu, poput Sindikata novinara Slovenije, udruge Asocijacija, instituta Danas je nov dan i sindikata Mladi plus.

Predstavnica Društva novinara Slovenije Špela Stare istaknula je da je konačno došlo vrijeme da se najveća javna ustanova oslobodi utjecaja politike i da joj se omogući samostalan rad.

"Zakon o kojem ćemo odlučivati ​​na referendumu isključuje političke stranke iz imenovanja upravljačkih tijela RTV Slovenije, dakle ovo je zakon o depolitizaciji našeg najvećeg javnog medija koji je nužan ako želimo da RTV Slovenija uopće opstane", rekla je. Zakon mora pratiti i radikalna reforma naših najvećih javnih medija, dodala je.

Zakonska rješenja koja su usmjerena na sprječavanje političkog utjecaja na rukovodeća tijela, na imenovanje urednika i novinara te na programske sadržaje podržava i Mirovni institut, istaknula je njegova predstavnica Brankica Petković.

Usvojen amandman

Neki od sudionika ukazali su na to da se izmjene i dopune Zakona o RTVS-u temelje na  važnim načelima koja nisu zajamčena važećim zakonom, a riječ je o načelima depolitizacije, pluralizma, jednotrećinskog suodlučivanja radnika i stručne financijske kontrole, prenosi agencija STA. 

Najavljujući izmjene zakona nova slovenska vlada i ministarstvo kulture istaknuli su da je cilj tih izmjena osiguranje potpune institucionalne i programske autonomije ove medijske kuće. Namjera je zaštititi njezinu novinarsku autonomiju i uređivačku neovisnost kako bi javna televizija mogla obavljati svoju zadaću pružanja kvalitetnih informativnih, obrazovnih i zabavnih sadržaja, naveli su.

Državni zbor je usvojio amandman u srpnju, ali je zahtjev SDS-a za raspisivanjem zakonodavnog referenduma spriječio njegovu provedbu. Tijekom mandata bivšeg premijera Janeza Janše učestalo se ukazivalo na političke pritiske na medije i politički utjecaj na njihovo funkcioniranje pa se bivši premijer našao na udaru europskih kritika zbog ograničavanja medijskih sloboda.

Pročitajte više