Slovenski carinici zovu hrvatske čim hrvatski građanin zatraži povrat poreza

CARINSKA služba Hrvatske od prije nekoliko dana surađuje s carinskim službama okolnih zemalja, pa čim hrvatski građanin ovjeri tax-free obrazac o iznošenju robe radi povrata poraza od 500 ili više eura to se odmah javi hrvatskim carinicima, saznaje Jutarnji list dodajući kako su mnogi građani ovog vikenda ostali iznenađeni kada bi cariniku samouvjereno rekli kako nemaju ništa za prijaviti, a on bi ih pitao gdje im je, primjerice, mikrovalna pećnica koju su kupili.

Iako naši carinici surađuju najviše sa slovenskim carinicima s kojima svakodnevno izmjenjuju podatke o ulascima i izlascima roba, vrlo dobru suradnju ostvaruju i s mađarskim te carinicima SiCG-e.

No, ne tužakaju samo slovenski carinici, i hrvatski carinici javljaju Slovencima kada njihov građanin ovjeri tax-free obrazac radi povrata više stotina eura.

Otkada su u Europskoj uniji Slovencima je Hrvatska postala raj za shopping jer su izgubili pravo povrata poreza u Austriji, pa tvrde carinici, piše Jutarnji list, Slovenci hrle u zagrebački King Cross kako bi ostvarili pravo na povrat poreza.

Suradnja carinskih uprava temelji se na činjenici da Carinska uprava Hrvatske ima zaključene ugovore o carinskoj suradnji s nizom zemalja, prema kojima se osigurava suradnja odgovarajućih službi oko razmjene svih informacija značajnih za carinski nadzor nad prometom roba.

Pročitajte više