slovenski časopis "Apokalipsa" posvećen hrvatskoj književnosti i stripu

Najnoviji broj slovenskoga časopisa "Apokalipsa" u potpunosti je posvećen hrvatskoj književnoj i strip produkciji ponikloj u zagrebačkom generacijskom časopisu "Quorum".

Pod naslovom "Revija v reviji" objavljeni su prijevodi 15 pjesnika, šest prozaika, tri teksta o odnosu književnosti i popularne kulture te devet tekstova o hrvatskom stripu.

U 71. broju "Apokalipse" prevedeni su, uz ino, stariji pisci M. Kovač, B. Maleš, M. Valent; pisci srednje generacije B. Čegec, K. Bagić, E. Popović; mlađi pisci M. Jergović, B. Ušumović, Z. Ferić; te najmlađi S. Đurašković, A. Brnadić, D. Jagić i drugi.

"Zagrebačka revija 'Quorum' bila je u vrijeme Jugoslavije možda jedina revija koja je uistinu imala odjeka među slovenskim čitateljima. Ovaj izbor na stranicama 'Apokalipse' početak je suradnje, i to ne samo razmjene, nego dijaloga među revijama srednjoeuropskog miljea, a možda i šire", stoji u uvodnom tekstu "Quorumovih" urednika Miroslava Mićanovića i Romana Simića.

Maša Kolanović i Maša Grdešić napisale su tekstove o odnosima književnosti i popularne kulture, a većinu tekstova o hrvatskom stripu Tihomir Tikulin i Dušan Gačić.

Hrvatski strip je vrlo bogat i u njemu su zastupljeni svi smjerovi i pristupi aktualni u svijetu, smatra Gačić. Štoviše, neki hrvatski autori po kvaliteti su u samom vrhu svjetske strip produkcije, a s nekim iskustvima otvaraju nove putove. Stoga bi našu malu domovinu s pravom mogli nazvati "minijaturnom velesilom", zaključuje Dušan Gačić pišući o hrvatskom stripu u specijaliziranom broju slovenskog časopisa "Apokalipsa".

Pročitajte više