Slovenski dobrovoljni vatrogasac podmetnuo šest požara u želji da se istakne

DVADESETTROGODIŠNJAK iz Bohinja, kojega se tereti za podmetanje šest požara na tom području prošlog tjedna, policija je uhvatila na osnovi indicija da bi se moglo raditi o dobrovoljnom vatrogascu i nije pogriješila.

"Odgovarajućom taktikom uspjeli smo uhvatiti vatrogasca koji bi inače vjerojatno nastavio izazivati požare", izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak kriminalist Simon Velički, opisujući uspješnu akciju policije kojom je zaustavljen piroman koji je prošlog tjedna izazivanjem požara na šest lokacija izazvao štetu od oko deset tisuća eura. Požare je uglavnom podmetao u sjenike i druge gospodarske zgrade.

Policiji je u otkrivanju počinitelja pomogla činjenica da je jedan požar spriječen, a na tom mjestu otkrivena zapaljiva smjesa ulja i benzina u posudi koja je nađena i na drugim požarištima, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Vatrogasac-piroman uhićen je u akciji u koju je bilo uključeno deset kriminalističkih stručnjaka, a utvrđeno je da je riječ o mladiću koji se na taj način želio "potvrditi" u vatrogasnom društvu u kojemu je djelovao. Uskoro se trebao održati sastanak dobrovoljnih vatrogasaca na kojoj se moralo odlučiti o njegovu "unapređenju" u status aktivnog člana s mogućnošću da vozi i vatrogasno vozilo, što mu je bila velika želja, pa se pretpostavlja da se na neobičan način želio istaknuti i dokazati. Odmah nakon što bi podmetnuo požar, među prvima se javljao na zborno mjesto i uključivao u gašenje.

Prijeti mu do dvije godine zatvora, a iz pritvora je pušten pa će se braniti sa slobode.

Pročitajte više