Kacin: Stanje je dramatično i situacija je teška, ali uvijek može biti teža

Foto: FaH

TEMPO kojim se koronavirus širi u Sloveniji dramatičan je, a bolnički sustav mogao bi se urušiti ako se epidemiološka krivulja ne izravna u roku od dva tjedna jer su odjeli intenzivne prepuni, upozoreno je u petak na konferenciji za novinare slovenske vlade.

"Brojke su grozne i radimo u vrlo teškim prilikama", kazao je Tomaž Vovko, specijalist infektologije i intenzivne medicine na odjelu intenzivne njege Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani.

"U uobičajenim okolnostima jedan liječnik na intenzivnoj brine se za 1,7 pacijenata, a sada je taj omjer jedan na pet", rekao je Vovko i naglasio da su ondje liječnici i sestre na izmaku snaga. 

"Kreveti su puni, past će kvaliteta skrbi"

"Svi naši kreveti su puni, kapaciteti svakog sustava su ograničeni, pa će i kvaliteta skrbi pasti", upozorio je Vovko i pozvao stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera, posebno nošenja maski.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 834 slučaja zaraze koronavirusom, skoro stotinu više nego dan ranije kad ih je bilo 745, a četiri su osobe umrle, objavila je u petak slovenska vlada.

Povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata, pa ih je po novim podacima sada već 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih povećan je na 180.

Zato su u zemlji od danas na snazi nove oštre mjere koje, među ostalim, uključuju djelomični 'lockout' sedam od 12 statističkih regija u kojima živi više od polovice stanovništva, uključujući i središnju regiju, čije je središte Ljubljana.

Riječ je o tzv. crvenim zonama u kojima je više od 140 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana. 

Kacin: Stanje je dramatično, ali uvijek može biti teže

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin posebno je naglasio da je u zadnja 24 sata čak 16,1 posto testiranih nalaza bilo pozitivno.

"To je najviši postotak dosad. Stanje je dramatično i situacija je teška, ali uvijek može biti teža", kazao je.

Kacin je potvrdio da su još dvije statističke pokrajine blizu toga da postanu crvene, pa bi se i u njima odredila zabrana kretanja izvan matične regije.

Upozoravajući na dramatičnost situacije i potrebu da svi pokažu solidarnost i striktno se pridržavaju donesenih mjera, Kacin je upozorio da nije isključeno da će vlada u suprotnom morati uvesti i zaključavanje općina, odnosno da će ponovo proglasiti epidemiju za cijelu državu, uz mjere koje bi sličile onima iz proljeća ove godine.

Pročitajte više