Slovenski javni sektor traži veće plaće. Pahor ne bi dao svima, samo onima koji rade

Foto: Hina

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor ponudio je novu formulu za socijalni mir sa sindikatima javnog sektora koji su pokrenuli val štrajkova za povećanje plaća.

Reagirajući na apel sindikata zaposlenih u obrazovnim ustanovama koji su u velikom broju prosvjedovali u Ljubljani, zahtijevajući veće plaće i pravedniji sustav vrednovanja njihova rada, Pahor je kazao da se zauzima za novi dogovor sa sindikatima o načinu nagrađivanja javnih službenika koji bi bio fleksibilniji, a istodobno osigurao veću djelotvornost javnog sektora.

Novi bi dogovor sindikata i države kao poslodavca trebao uvažiti gospodarski oporavak iz zadnjih godina, ali i prilike na tržištu rada, kako bi se postigao kompromis, naveo je Pahor u pismenom odgovoru predsjedniku sindikata prosvjetnih radnika Branimiru Štrukelju.

Pahor je naveo da će se zauzeti za socijalni sporazum po kojemu bi glavna formula bila "veće plaće, manji porezi i veća fleksibilnost rada", s time da bi dio plaće javnih službenika bio varijabilan, ovisan o učincima svakoga od njih na radnom mjestu.

Zbog zakonskih restrikcija uslijed ekonomske krize javnom su sektoru po nekim izračunima plaće 2012. zakonski smanjene za 8 posto, ali su u međuvremenu u nekim djelatnostima i povećane, pa sindikalisti traže njihovo vraćanje na raniju razinu i pravednije platne razrede za zaposlenike u raznim strukama sa sličnim stupnjem obrazovanja.

Pahor je u pismu naveo da je formula iz vremena krize, po kojoj su se zaposleni u javnim službama "odrekli" dijela plaće, a u zamjenu dobili jamstvo da neće ostati bez radnog mjesta, zastarjela, te da je treba mijenjati u skladu s novom situacijom i prilikama na tržištu rada.

Četiri mjeseca pred parlamentarne izbore u Sloveniji, planirane za lipanj, zemlju je zahvatio val štrajkova u javnom sektoru koji će se po najavama nastaviti i idući mjesec.

U ponedjeljak su bijeli štrajk započeli policijski službenici, u utorak su štrajkali radnici u zdravstvu i socijalnim službama, a u srijedu je štrajkalo skoro 40.000 zaposlenih u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, uz masovne prosvjede u Ljubljani.

Sindikalni čelnik prosvjetara Štrukelj izjavio je da od vlade traže jasne odgovore na svoje zahtjeve i novi dogovor o povećanju plaća, a u suprotnom su spremni ponoviti štrajk za koji mjesec, pred završetak školske godine i pred same izbore.

Cerar je izjavio prošli tjedan da sindikati javnog sektora traže previše te da ne može pristati na financijsku destabilizaciju države, no ministrica za obrazovanje Maja Makovec Brenčič, bliska Cerarovoj stranci, izjavila je u srijedu da je dio zahtjeva "prosvjetara" opravdan i da se o njima može razgovarati.
 

Pročitajte više