Slovenski mediji o vladinoj uredbi o ribolovnom području

SLOVENSKI tiskani mediji u izdanjima od petka posvećuju dosta prostora uredbi slovenske vlade o ribolovnom području u koji je uvrštena cijela Savudrijska vala, pri čemu navode izjave vladinih predstavnika da se radi o reakciji na ranije hrvatske poteze, ali i izjave predstavnika oporbe da će to dovesti do zaoštravanja međudržavnih odnosa.

Kako u naslovu ističe ljubljansko "Delo", ministar vanjskih poslova Dimtrij Rupel tvrdi da je uredba odgovor na hrvatski pravilnik o granicama hrvatskog ribolovnog područja kojim je to područje prošireno do sredine Savudrijske vale. Vlada je uredbu donijela kako bi zaštitila slovenske ribare, navodi "Delo".

Marko Pavliha, bivši ministar za promet, a sadašnji zastupnik liberalnih demokrata (LDS), najveće oporbene stranke u parlamentu, izjavio je za isti list da potez slovenske vlade doživljava s dvojakim osjećajima.

"Na prvi pogled to se čini logičnom reakcijom na novi jednostrani potez Hrvatske, sličan onome kad je vlada zbog hrvatskih pregovora o epikontinentalnom pojasu s Italijom bila prisiljena donijeti posebni slovenski zakon. No, realno, takve jednostrane akcije ne vode nikamo osim u zaoštravanje spora", rekao je Pavliha za "Delo".

Isto tako ponovio je svoje ranije ocjene da se ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i slovenska diplomacija uopće ne posvećuju u dovoljnoj mjeri odnosima s Hrvatskom.

"Nakon što se ministar oslobodio predsjedavanja OESS-om, trebao bi mnogo više vremena posvetiti odnosima sa susjednim državama, s naglaskom na Hrvatsku. To se do sada nije dogodilo", rekao je Pavliha. Prema njegovim bi riječima sadašnja vlada "svojim građanima morala jasno reći gdje je konačna i nesporna granica".

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi da je slovenska vlada uredbom o ribolovnom području kao slovensku zonu navela "cijeli Piranski zaljev", a situaciju predstavlja kao "sukobljavanje putem ribolovnih područja".

"Budući da je nejasno koja država ima utjecaj u donjoj polovini Piranskog zaljeva, slovenski ribari tamo se ne usuđuju ribariti", navodi list, te dodaje pojašnjenje koje je u vezi s time nakon usvajanja uredbe dala ministrica poljoprivrede Marija Lukačič. "Ovom uredbom dajemo ribarima pravnu osnovu da na tom području mogu raditi", rekla je ona.

Ministarstvo vanjskih poslova nije moglo predstaviti službeni zemljovid koji bi pokazao gdje se točno nalazi granica slovenskog ribolovnog područja, navodi list. "Budući da je Hrvatska u prosincu prošle godine u svoje područje uključila i donju polovinu Piranskog zaljeva, očito je da će dvije države taj dio i dalje dijeliti", piše "Dnevnik".

"Donošenje uredbe kojom je određeno ribolovno područje sa tri ribolovne zone neće riješiti zaplete do kojih dolazi s Hrvatskom. Problem je u tome da hrvatski ribari, a onda i hrvatska vlada koja je takvo njihovo ponašanje dopustila, nisu prihvatili ni one odredbe SOPS-a (sporazuma o malograničnom prometu i suradnji) kojima su već regulirani i područje za ribolov i ribolovni režim. Zato su slovenski ribari još od sporazuma Drnovšek-Račan zbog incidenata uglavnom prisiljeni prihvaćati crtu sredine Piranskog zaljeva kao sigurno područje ribolova", navodi se komentaru "Dnevnika".



Pročitajte više