Slovenski mediji: Rugovina smrt odrazit će se na stabilnost Kosova i buduće pregovore

Slovenski mediji u subotu opširno izvješćuju o smrti kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove ocjenjujući u brojnim analizama da bi ona mogla ugroziti stabilnost Kosova i predstojeće pregovore o budućem statusu te pokrajine.

Rugovina smrt na žalost će imati utjecaja na stabilnost Kosova i buduće pregovore, ocijenio je u razgovoru za Slovensku televiziju u subotu Danilo Tuerk, profesor međunarodnog prava na ljubljanskom sveučilištu koji je do prošle godine bio pomoćnik za politička pitanja glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Tuerk je istaknuo da je do Rugovine smrti došlo pred početak pregovora o budućnosti Kosova, kad bi kako je rekao albanska strana trebala Rugovu, odnosno "jednu vrlo afirmativnu ličnost koja bi djelovala iz pozadine" za odvijanje pregovora. Slovenski analitičari ocjenjuju da se takva osoba sada na strani kosovskih Albanaca ne vidi i da će biti teško osigurati jedinstvo različitih skupina koji će se u u delegaciji za pregovore pojaviti na strani kosovskih Albanaca.

Slovenski mediji ističu i reakcije iz svijeta u kojima se inzistira na potrebi nastavka Rugovina puta u osiguranju interesa stanovništva na Kosovu i multietničkog karaktera te pokrajine. Također navode i da se na sprovodu kosovskog predsjednika, vjerojatno u srijedu sljedećeg tjedna, očekuje dolazak znatnog broja svjetskih dužnosnika zbog čega su mjere sigurnosti na Kosovu već sada vidno pojačane.

(Hina) xfl ysd

Pročitajte više