Slovenski ministar s hrvatskim državljanstvom: Nisam agent spavač

NAKON što je prije nekoliko dana kontroverzni slovenski političar Zmago Jelinčič oštro istupio na prijedlog premijera za imenovanje ministra za okoliš i prostor Roka Žarnića, danas se oglasio i sam Žarnić.

Nakon što je Pahor potvrdio Žarnićevu kandidaturu, Jelinčič je oštro reagirao pozivajući se na Žarnićevu nacionalnu pripadnost. "Žarnić je Hrvat, o tome govori njegovo prezime, a samo bi idiot dopustio da nam se Hrvati infiltriraju u vladu. Takvi bi članovi vlade ugrozili sigurnost države", rekao je Jelinčič u utorak za Slovenski radio.

Na Jelinčićev istup je reagirala vladajuća stranka premijera Boruta Pahora navodeći da je Jelinčič uvrijedio predsjednika vlade i kandidata za ministra, ali je povrijedio i temeljna ustavna načela koja priječe svaku diskriminaciju. "Njegov je istup šovinistički i ničim se ne može opravdati", zaključili su socijalni demokrati Slovenije.

Hrvatsko državljanstvo kao očeva želja

Žarnić je rođeni Ljubljančanin i profesor na Fakultetu za građevinu, a hrvatsko državljanstvo je uzeo na nagovor oca koji je iz Makarske.

Objašnjavajući svoje dvojno državljanstvo, budući je ministar naveo da je na očevu želju 1998. uzeo i hrvatsku domovnicu te pojasnio da mu je majka Slovenka i da se uvijek izjašnjavao kao Slovenac. Rodio se u Ljubljani, a obitelj je jedno vrijeme, do njegove 19. godine, živjela u Zagrebu, no od 1969. stalno su se preselili u Ljubljanu.

"Lojalan sam osnovnom, slovenskom državljanstvu, a za ulogu agenta spavača sam prestar", odgovorio je Žarnić na Jelinčičeve napade.

Pročitajte više