Slovenski mobilni operater dobio koncesiju na Kosovu

Slovenski operater mobilne telefonije Mobitel dobio je nakon višemjesečnih zapleta koncesiju za drugog operatera mobilne telefonije na Kosovu, a ugovor o koncesiji potpisali su u četvrtak u Prištini predstavnici Mobitela i njihova kosovskog partnera Mobikosa s jedne, te direktor kosovske agencije za telekomunikacije (ART) Anton Berisha s druge strane.

Mobitel je najveći slovenski operater mobilne telefonije, tvrtka-kći Telekoma Slovenije, a u Sloveniji kontrolira 73 posto mobilnog telefonskog tržišta.

Ugovor o koncesiji dobiven je na međunarodnom tenderu, ali nakon višemjesečnih komplikacija i pokušaja poništavanja natječaja, što se povezivalo s interesom drugih koji su se javili na tender.

Ponuda Mobitela i Mobikosa izabrana je iako su se na natječaj javili švedska tvrtka Tele2 i američki Western Wireless International, te još tri renomirane tvrtke.

Mobitel je objavio da će, uz 6,5 milijuna koncesijske takse, u razvoj mobilne telefonije na Kosovu u idućih godinu i pol dana investirati 200 milijuna eura.

(Hina) xbb/xfl ybr

Pročitajte više