SLOVENSKI NATOSKEPTICI POZVALI VLADU NA POVLAČENJE POTPISA

Slovenske udruge koje se protive članstvu te države u NATO savez pozvale su u petak vladu i parlament da povuku potpis pod deklaraciju država skupine Vilnius 10 kojom je izražena potpora američkoj politici prema iračkoj krizi.

Taj potpis je bio nepotreban i sramotan i zbog njega bi trebao odstupiti ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, stoji u izjavi koju je objavila udruga Socijalna inicijativa slovenske obale. Vlado Šav, predsjednik te udruge i organizator prosvjeda protiv nazočnosti američkog nosača aviona ´Harry S. Truman´, koji je do četvrtka bio usidren u luci Koper, tvrdi da će jednostrana američka intervencija pogoršati stabilnost u svijetu. Zbog toga bi po njegovoj ocjeni vlada i parlament morali povući slovenski potpis pod izjavu skupine Vilnius 10, a ostavku bi morao dati Dimitrij Rupel, kao najizrazitiji ´amerikanofil´ u administraciji premijera Antona Ropa.

Rupel je zbog svojih, kako se ističe, ´proameričkih´ stajališta i spomenute deklaracije u petak u slovenskom novinstvu meta žestoke i skoro neodmjerenme kritike vodećih intelektualaca i kolumnista, pa je tako u ´Delu´ proglašen ni više ni manje nego ´goebelskovskim´ propagandistom ´novog svjetskog poretka´.

Pročitajte više