SLOVENSKI PARLAMENT 12 SATI RASPRAVLJAO O FINANCIJSKIM AFERAMA

Slovenski parlament rano je jutros završio raspravu o aktualnim financijskim aferama koja je potrajala skoro 12 sati, no oporbene stranke zaprijetile su da će tražiti novo izvanredno zasjedanje o odgovornosti za likvidaciju SIBbanke i mreži poduzeća vezanih na financijsku tvrtku "Orion", optuženu za davanje više tisuća kredita s "lihvarskim" kamatama i za pranje novca.

Oporbene stranke desnog centra zahtijevale su pokretanje postupka smjenjivanja državne tužiteljice Zdenke Cerar za koju su naveli da je "najodgovornija što glavni akteri financijskih prijevara ne odgovaraju pred sudom".

Predsjednik najveće oporbene stranke, slovenskih Demokrata (SDS), Janez Janša, ustvrdio je da se iza afera kriju ljudi povezani s dvije najveće stranke u vladajućoj koaliciji premijera Antona Ropa, Udruženom listom socijalnih demokrata (ZLSD) i Liberalnom demokracijom Slovenije (LDS).

Na sjednici su kao zaključci prihvaćeni prijedlozi vlade da se sumnje o nepravilnostima u SIB-banci i "Orionu" istraže koordiniranim djelovanjem tužiteljstva, policije, porezne uprave i deviznog inspektorata, te da se parlamentu podnese izvješće.

Različite financijske afere vezane na privatizirana poduzeća, banke i osiguravajuća društva postaju polako jednom od vodećih političkih tema u Sloveniji koja je u izbornoj godini. Mediji su ovih dana, pozivajući se na policijske izvore, naveli da se vodi istraga oko zloporabe ovlasti i prava i protiv direktora ljubljanskog holdinga "Avtocommerce" Hermana Rigelnika.

Rigelnik je jedan od najutjecajnijih slovenskih menadžera, nekadašnji direktor "Gorenja" i LHB banke, a u ranim devedesetim godinama bio je i potpredsjednik vlade, te predsjednik parlamenta.

(Hina) xfl ysb

Pročitajte više