Slovenski parlament izabrao novog predsjednika, Rupel odbijen kao potpredsjednik

Slovenski parlament u ponedjeljak je za novog predsjendika izabrao zastupnika Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Ferija Horvata, dok oporba nije uspjela s prijedlogom da se za potpredsjednika izabere donedavni ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Horvat, čija stranka sudjeluje u koalicijskoj vladi premijera Ropa, izabran je na tajnom glasovanju s velikom potporom od 74 glasa za i osam protiv, dok Rupel nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova zastupnika.

Rupela je na glasovanju za potpredsjednika parlamenta podržalo 42 zastupnika. Na to mjesto kandidirala ga je oporbena demokratska stranka (SDS) Janeza Janše kojoj se Rupel pridružio nakon prošlotjedne smjene, odlaska iz vlade i povratka u parlamentarne klupe.

Dosadašnji potpredsjednik parlamenta, zastupnik SDS-a Miha Brejc prestao je naime biti članom parlamenta izborom za zastupnika u Europskom parlamentu, a jedno potpredsjedničko mjesto u parlamentu pripada oporbi.

Zbog izbora u Europski parlament izvršen je i izbor novog predsjendika parlamenta. Dosadašnji predsjednik Borut Pahor dao je krajem prošlog tjedna ostavku zbog nespojivosti funkcije zastupnika u nacionalnom parlamentu sa članstvom u Europskom parlamentu u koji je nedavno izabran na listi svoje stranke, Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD), kojoj pripada i novoimenovani predsjednik Feri Horvat.

Horvat je nakon izbora rekao da ne isključuje da će parlament u rujnu možda održati još jedno izvanredno zasjedanje iako će taj mjesec biti obilježen kampanjom stranaka za redovne parlamentarne izbore zakazane za 3. listopada.

(Hina) xfl ysb

Pročitajte više