Slovenski parlament održao svečanu sjednicu u povodu 60. obljetnice II. sv. rata

Slovenski parlament održao je u ponedjeljak svečanu sjednicu u povodu 60. obljetnice završetka drugog svjetskog rata, a premijer Janez Janša izjavio je na centralnoj proslavi tog datuma u Cankarevom domu u Ljubljani da su u demokratskom društvu normalni različiti pogledi na drugi svjetski rat i ono što se nakon toga dogodilo.

"Budući da se razlikujemo politički i ideološki, dopustimo i razlike u pogledima na povijesne događaje. Morat ćemo s tim razlikama živjeti. Kao i mnogi drugi narodi, ni mi nećemo naći naše jedinstvo u prošlosti koja nas je dijelila nego u onoj koja nas je ujedinila", rekao je Janša, dodajući da je element nacionalnog ujedinjenja u prvom redu sadašnjost i budućnost.

Na Europsku uniju, rekao je Janša, valja gledati kao na "najveći mirotvorni projekt u povijesti čovječanstva" cilj kojega je sprječavanje tragedija poput one koja se dogodila u drugom svjetskom ratu.

Janša je rekao da su slovenski partizani-antifašisti u drugom svjetskom ratu bili na pravoj strani jer su se oduprli nacizmu i fašizmu i nosili glavni teret borbe, te da su omogućili ujedinjenje slovenskog primorja s maticom, ali da je poslijeratna blokovska podjela dovela do nepravdi zbog ostanka dijela slovenskog naroda izvan tadašnje Jugoslavije.

"Kad je došlo do podjele saveznika, našli smo se u nedemokratskom, istočnom bloku", rekao je Janša, dodajući da su izvan Slovenije ostali Trst i Gorizia koje "demokratski Zapad" nije želio "prepustiti komunističkom bloku".

"Više od stotinu tisuća Slovenaca ostalo je s onu stranu željezne zavjese", rekao je Janša na proslavi završetka II. svjetskog rata.

(Hina) xfl ydgk

Pročitajte više