Slovenski poduzetnik zbog poreza povlači 32 milijuna eura iz zemlje

Screenshot: YouTUbe

SLOVENSKI poduzetnik Igor Akrapovič, koji proizvodi vrhunske ispušne sustave za vozila, najavio je povlačenje 32 milijuna eura zadržane dobiti iz svoje kompanije koje će uložiti ''negdje drugdje'' jer je nezadovoljan nepredvidljivim poreznim sustavom u Sloveniji.

Na nedavno održanoj skupštini kompanije odlučeno je da će si isplatiti svu zadržanu dobit koja je bila namijenjena investicijama i novom zapošljavanju te da će je uložiti u neku drugu zemlju.

"Nemoguće je poslovati u zemlji u kojoj se porez u bilo kojem trenutku može podići za 100 posto"

Akrapovič je rekao da je to ''mjera samozaštite'' i da to ne znači da će postojeću proizvodnju preseliti negdje drugdje, ali da će zarađeni novac plasirati u povoljnije okruženje.

Rekao je i da ''stvari već dugo vremena idu u pogrešnom smjeru''. Poduzetnici su odlazili na sastanke, davali prijedloge za poboljšanje, upozoravali, no bez rezultata.

''Poslovati u zemlji u kojoj se porez u bio kojem trenutku može podići za 100 posto je nemoguće'', rekao je Akrapovič.

Sporna najava poreznih promjena

Njegovu negativnu reakciju izazvale su najave poreznih promjena prema kojima bi kod obračuna poreza na dohodak u osnovicu ulazili i prihodi od najma i kapitala, te oporezivanje svih transakcija s tzv. poreznim oazama.

Akrapovič je bivši motociklist, koji je nakon sportske karijere pokrenuo proizvodnju ispušnih sustava za motocikle.

Ubrzo postaje službeni dobavljač za tvorničke timove Kawasakija, Honde i Aprilije, a nakon toga ulazi i u automobilizam gdje surađuje s vrhunskim proizvođačima poput Porschea.

Pročitajte više