Slovenski predsjednik zbog nepromišljene izjave o masovnoj grobnici pozvan na ostavku

NAKON što jučer nije htio komentirati otkrivanje stravične masovne grobnice u rudniku Barbara u Hudoj jami pored Laškoga, slovenski predsjednik Danilo Türk našao se na udaru Slovenske narodne stranke koja je od njega zatražila ispriku za nepromišljenu izjavu ili neka u suprotnom podnese ostavku na predsjedničku dužnost.

Portal 24ur.com piše kako je Türk u nedjelju u Trbovlju, gdje je nazočio proslavi međunarodnog dana žena, na novinarsko pitanje o tome što misli o masovnoj grobnici u Hudoj jami, odgovorio da je u Trbovlje došao zbog "prvorazredne teme" zbog koje, rekao je Türk, "ne bih govorio o drugorazrednim temama".

Pokolj kao drugorazredna tema

"Danas sam u Trbovlju zbog ženskih prava, zbog jednakopravnosti žena. To je vrlo važna, prvorazredna tema u Sloveniji, ali i politička tema. I zato danas ne namjeravam davati izjave o niti jednoj drugoj temi", rekao je predsjednik slovenskim medijima.

Nakon toga je saslušao kritičko pitanje novinara na račun države koja se nedovoljno zauzima za istraživanje poslijeratnih zločina u Sloveniji, na što je odgovorio da će naći posebno vrijeme kada će odgovarati na ta pitanja:

"Želim ponoviti da sam danas ovdje zbog prvorazredne teme, a o drugorazrednim temama ne bih htio govoriti."

Nakon toga je upitan smatra li da su poslijeratno zločini drugorazredna tema, odgovorio je "da oko toga postoje političke manipulacije". Potom je na konstataciju da se u masovnoj grobnici nalaze i posmrtni ostaci pobijenih žena, rekao da "to još ne znamo" i zaključio da "neka to istraže ljudi koji to istražuju".

Predsjednik bi se trebao pokloniti žrtvama

Ovakav stav slovenskog šefa države razljutio je predstavnike Slovenske narodne stranke (SLS) i stranke Nova Slovenija (NSi) koji od Türka, ali i od slovenskog premijera Boruta Pahora zahtijevaju javnu osudu poslijeratnih zločina te iskazivanje počasti žrtvama masovnih zločina koje su počinile komunističke vlasti.

U SLS-u smatraju da je Türk jučerašnjom izjavom "dokazao cinizam i aroganciju prema žrtvama poslijeratnih pokolja, prema njihovim obiteljima i prijateljima, kao i prema svim ostalim slovenskim državljanima i državljankama koje je pogodilo i šokiralo posljednje otkriće žrtava u Hudoj jami".

Zbog toga što je prezreo potresenost slovenske javnosti nad otkrićem grobnice i žrtava masovnih pokolja usporedivši ih s drugorazrednom temom, SLS je Türka pozvala na ispriku javnosti ili neka u suprotnom podnese ostavku na dužnost.

Predstavnici Nove Slovenije traže pak da se Türk i Pahor poklone žrtvama pokolja u Hudoj jami te da javno osude poslijeratne masovne zločine. Smatraju da bi se Tuerk pred hrvatskom Vladom trebao pokloniti žrtvama poslijeratnih pokolja.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva), Muzej novije povijesti Slovenije

Pročitajte više