Slovenski premijer zanijekao Rupelov odlazak

SLOVENSKI premijer Anton Rop zanijekao je medijska nagađanja o skorašnjoj smjeni ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

"U sadašnjem trenutku to nije predmet o kojemu donosimo odluku i takve su špekulacije ovog trenutka nekorektne", izjavio je Rop u sinoćnjem dužem razgovoru za slovensku televiziju. Slovenski su mediji proteklih dana javljali o napetostima između Ropa i Rupela u vezi profiliranja vanjske politike vezano uz iračku krizu. Rupel je naime zagovornik "proameričkog", a Rop više "proeuropskog" stajališta što analitičari povezuju Rupelovom vezanošću uz sadašnjeg predsjendika Drnovšeka, a Ropovom uz prijašnjeg predsjednika Kučana.

Rupel je u ponedjeljak nakon susreta s hrvatskim šefom diplomacije Toninom Piculom na inzistiranje slovenskih novinara da se opredijeli o novinskim špekulacijama da odlazi s mjesta ministra i postaje dekan nove diplomatske akademije u Portorožu (gdje je kupio kuću) izjavio da je riječ o dezinformaciji, te da o vladi i ministrima ne odlučuju novinari nego slovenski parlament.

Ljubljansko ""Delo" u subotu je kao moguće Rupelove nasljednike navelo desetak imena, među kojima sadašnjeg pomoćnika glavnog tajnika UN-a Danila Tuerka, bivšeg ministra vanjskih poslova Zorana Thalera i veleposlanika u Berlinu Ivu Vajgela.

Pročitajte više