Slovenski profesori i dekani moraju vratiti neopravdane dodatke na plaću

Ilustracija: FAH

DEKANI i profesori na 9 ljubljanskih fakulteta koji su primali neopravdane mjesečne dodatke na plaću zbog navodnih dežurstava, odnosno "stalne pripravnosti za rad", morat će ih prema odluci državnog inspektorata za rad vratiti, ali je vlada potvrdila da se neće miješati u autonomiju sveučilišta kad je riječ o mogućim sankcijama protiv prekršitelja.

Na pitanje o mogućim mjerama protiv istaknutih sveučilišnih profesora u vezi s tom aferom, ministarstvo obrazovanja je navelo da se treba ponašati u skladu s autonomijom sveučilišta i da fakulteti sami odgovaraju za zakonitost svog poslovanja, dok su u ministarstvu za javnu upravu naveli da će spomenuti morati vratiti 10 posljednjih dodataka na plaće koji su im isplaćeni na ime fiktivnih prekovremenih sati u dežurstvu.

Bez komentara

Mediji navode da je najviše dodataka za dežuranje u protekle dvije godine bilo isplaćeno profesorima na Ekonomskom fakultetu, među kojima su i sadašnji ministar financija u slovenskoj vladi Dušan Mramor i ministrica obrazovanja Maja Makovec Brenčič, koji te navode nisu željeli komentirati.

Na novinarska pitanja da li Mramor namjerava podnijeti ostavku zbog informacija da je dobivao nezakonite dodatke, u njegovu su ministarstvu medijima javili da ne raspolažu podatkom je li on spomenuti dodatak dobivao.

Iako je u posljednje vrijeme u stručnim krugovima i medijima dobio neke negativne ocjene zbog najavljene porezne reforme od koje je potom odustao, Mramora je britanska revija "The banker" u ponedjeljak proglasila najboljim miinistrom financija u Europi, ponajprije zbog stabilizacije bankarskog sustava, ali i zbog izlaska Slovenije iz recesije i njenih uspjeha u smanjivanju proračunskog deficita.

Aferu oko profesorskih dodataka na dežurstvo komentirao je u ponedjeljak i premijer Miro Cerar, do ulaska u politiku prije dvije godine redovni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

Cerar bez dodataka

Cerar je kazao da treba pričekati da se vidi je li u isplatama na fakultetima bilo nešto nezakonito ili je riječ o napuhanoj aferi te ustvadio da on kao profesor na fakultetu nije primao sporni dodatak.

"Ako nešto nije bilo po zakonu, onda jamačno treba nešto poduzeti. Ja, koliko mi je poznato, takve dodatke za vrijeme moje akademske karijere nisam primao", kazao je Cerar.

Inspekcijska kontrola provedena prije nekoliko tjedana na ljubljanskom sveučilištu utvrdila je da je velika većina ljubljanskih fakulteta po netransparentnim kriterijima zaposlenim profesorima i dekanima isplaćivala mjesečne nagrade zbog navodnih dežurstava, odnosno spremnosti za neprekinuti rad, a u dvije godine u tu je svrhu isplaćeno 770.000 eura.




 

Pročitajte više