Slovenski socijaldemokrati za prava "izbrisanih"

Slovenski socijaldemokrati glasovat će u parlamentu za zakon kojim se retroaktivno vraćaju prava "izbrisanih", najavio je u petak predsjednik zastupničkog kluba Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Miran Potrč.

"Svjesni smo inicijativa da se o tome održi referendum, ali o izvršavanju odluka Ustavnog suda referendumi nisu mogući želimo li ostati pravna država", izjavio je Potrč. On je dodao da bi u slučaju odgađanja davanja rješenja o stalnom prebivalištu za oko 18.000 ljudi koji su u Sloveniji živjeli i prije 1991. godine o tome mogli presuđivati "međunarodni forumi".

"To za Sloveniju ne bi bilo dobro. Slovenska politika mora donijeti ozbiljnu odluku želi li riješiti to neugodno pitanje ili onemogućavati djelovanje pravne države", rekao je Potrč.

Slovenska vlada predložila je u četvrtak parlamentu dva zakonska prijedloga kojima bi vratila pravo na stalni boravak u Sloveniji za 18.000 "neslovenaca" bez slovenskog državljanstva, no dio stranaka tome se protivi, a ekstremna desnica tvrdi da je riječ o "špekulantima" i neprijateljima slovenske države, te da će zakon imati teške materijalne posljedice za Sloveniju.

(Hina) fl sb

Pročitajte više