Slovenski stručnjak predlaže kondominij u Piranskom zaljevu

KONDOMINIJ u morskom koridoru kojim bi Slovenija imala izlaz na otvoreno more bilo bi najbolje rješenje za slovenskohrvatski granični spor, ocjena je slovenskog pomorskog stručnjaka Mitje Gerbeca iznesena u razgovoru za list "Delo" od srijede.

Gerbec predviđa da će pitanje razgraničenja na moru, ako ne bude riješeno u ovoj godini, vjerojatno morati pred međunarodnu arbitražu, pri čemu se zalaže za tzv. ad-hoc arbitražu na osnovi dogovora dviju strana.

Gerbec je navodi da bi Hrvatska i Slovenija takvoj arbitraži mogle dati zadaću da odredi granicu na moru između dviju država i da se opredijeli o pravu Slovenije na teritorijalni pristup otvorenom moru.

Gerbec tvrdi da bi "parafirani" sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine bio polazište za presudu moguće arbitraže jer "svjedoči o tome što su obje države smatrale pravednim rješenjem".

Ipak, najbolje bi rješenje u sporu, navodi Gerbec, bilo da se sredinom Piranskog zaljeva uspostavi kondominij (zajednička uprava) nad koridorom kojim bi Slovenija izlazila u međunarodne vode, ocjena je Gerbeca.

"Time bi bili riješeni svi problemi na koje upozoravaju obje države. Slovenija bi dobila pristup do međunarodnog mora, Hrvatska se ne bi odrekla dijela svog teritorijalnog mora (što je u skladu s hrvatskim ustavom), održala bi osimsku granicu s Italijom, a hrvatsko teritorijalno more ne bi formalno-pravno bilo rascijepano na dva dijela. Radilo bi se o jednoj vrsti zajedničke uprave. To je sasvim stvarno i europsko rješenje, posebno u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, kada će granične crte pomalo gubiti na važnosti", ocjena je koju je za "Delo" od srijede iznio slovenski pomorski stručnjak Mitja Gerbec.

Pročitajte više