Slovenski tisak o smjeni Rupela

SINOĆNJA odluka slovenskog parlamenta da na prijedlog premijera Antona Ropa smijeni dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela unosi nove kombinacije na slovenskoj političkoj sceni tri mjeseca pred redovne parlamentarne izbore i postavlja pitanje dopuštenih normi u političkom djelovanju, ocjena je koju u današnjim izdanjima iznosi slovenski tisak.

Rupelovu smjenu Rop je predložio zbog neslaganja s Rupelom koji je kritizirao vladu i najveću stranku u njoj, liberalne demokrate, zbog navodnog približavanja ljevici i napuštanja političkog centra. Rupel je nakon smjene najavio odlazak iz stranke i djelovanje u parlamentu s pozicije nezavisnog političara iako mu pripisuju bliskost Demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše koja ga je u parlamentu najviše branila.

Otvoreni javni sukobi, pa i stranački prijelazi na stranu oporbe poput Rupelova mogu se interpretirati kao nešto normalno jer su razlike nešto što leži u temeljima demokracije, ali bi političari morali poznavati i granice takvih postupaka, a toga u Sloveniji nema, ocjena je koju u glavnom komentaru daje današnje ljubljansko "Delo". List ocjenjuje da je parlamentarna rasprava prilikom Rupelovog razrješenja pokazala da su političari i članovi parlamenta optuživanjem suprotne strane o različitim "scenarijima" koji stoje iza Rupelova i Ropova sukoba pokazali da su zbog kratkoročnih koristi, odnosno pobjede na izborima spremni prisvajati zasluge iz nedavne nacionalne prošlosti, škoditi vanjskoj politici i gospodarstvu.

Neobičan je slučaj kad se na stranu ministra čiju smjenu predlaže premijer postavi oporba koja Rupela već duže vremena pokušava iskoristiti za svoje političke ciljeve i prikazati da su vlada i liberalni demokrati krivi za navodni klijentelizam i korupciju, te odstupanje od nacionalnih ciljeva postavljenih stvaranjem vlastite države, komentira "Delo".

Unatoč političkim trendovima koje je Rupel naslutio malo je vjerojatno da će desni centar na jesenskim izborima osvojiti toliku većinu da bi mogao samostalno formirati vladu, ocjena je koju u drugom prilogu daje ljubljansko "Delo".

Mariborski list "Večer" ocjenjuje da je izbacivanje dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova i čovjeka zaslužnog za uspostavu diplomatske mreže i državno priznanje riskantan potez sadašnjeg premijera Antona Ropa koji mu se može osvetiti na parlamentarnim izborima. Istraživanja javnog mišljenja pokazuju naime da Ropovi liberalni demokrati gube dio birača, a Rupel je po istim istraživanjima na ljestvici popularnosti ispred premijera, navodi "Večer".

Pročitajte više