Slovenski trgovci o ulasku u EU: Hrana jeftinija, građevinski materijal skuplji

CIJENA osnovne košarice prehrambenih proizvoda mogla bi u Sloveniji malo pasti nakon ulaska u EU, ali bit će stvari koje će i poskupjeti, primjerice građevinski materijal, iznijeli su u petak na savjetovanju u Piranu direktori najvećih trgovačkih lanaca.

Zoran Jankovič, direktor najvećeg lanca "Mercator", rekao je da bi bila katastrofa ako bi država odlučila prodati svoj udio u trgovinama s njihovim znakom jer je riječ o 44 posto slovenske maloprodaje.

Stranci bi, tvrdi Jankovič, zamijenili ne samo upravu i naziv tvrtke nego i asortiman u kojemu je sada 70 posto slovenskih proizvoda.

Neki direktori slovenskih trgovačkih kuća tvrde da će nakon ulaska u EU cijene ostati skoro iste kao sada jer su domaće marže niske, a drugi smatraju da bi hrana mogla pojeftiniti za tri posto.

Jankovič tvrdi da je problem i u produktivnosti jer je europski prosjek 100.000 eura prodaje na prodavača, a u "Mercatoru" polovicu toga.

Matej Lahovnik, profesor na ekonomskom fakultetu u Ljubljani i kandidat za novog ministra gospodarstva u vladi premijera Antona Ropa rekao je da će ulazak u EU potaknuti spajanja i korporativna preuzimanja konkurenata, no da su strani investitori do sada više investirali vlastiti kapital u nove trgovine, a nisu se odlučivali za preuzimanje konkurenata i tržišta.

Pročitajte više