Slovensko MVP: Nema rata notama između Slovenije i Hrvatske

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo na razgovor otpravnika poslova veleposlanstva Republike Hrvatske u Ljubljani Željka Vukosava, priopćeno je u Ljubljani.

Tom je prilikom, priopćili su diplomatski izvori u Ljubljani, izražena zabrinutost u vezi "nekih netočnih stajališta hrvatskih predstavnika prema Sloveniji u pogledu problematike isključive gospodarske zone koja ne koriste dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima između dviju država".

U vezi s nedavnim razgovorom koji su o gospodarskom pojasu u Zagrebu imali slovenski veleposlanik Peter Bekeš i zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, navodi se da su u izjavi hrvatskog ministarstva vanjskih poslova o tom susretu "jednostrano prikazane neke činjenice".

"S obzirom na tezu da treba prekinuti rat notama, odgovaramo da nečeg takvog nikada nije bilo i da su note uobičajeni oblik komuniciranja među državama. Slovenija će se na takav način odazivati na sve postupke koji bi mogli škoditi vitalnim interesima Slovenije", navodi se u izjavi za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Prilikom sastanka s otpravnikom poslova Željkom Vukosavom hrvatskoj je strani prezentiran sadržaj pisma koji je ministru Dimitriju Rupelu u vezi gospodarskog pojasa iznio europski povjerenik Franz Fischler u kojem je Fischler "naglasio da EU isključuje bilo kakav jednostrani potez na tom području", navodi se u izjavi slovenskog MVP. U njoj se ponavljaju i teze iz ranijih priopćenja u vezi stajališta Slovenija prema mogućem proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranskom moru od strane Hrvatske.

"Odlučno odbijamo tezu da sporazum o granici nema formalno-pravnu vezu sa proglašenjem gospodarskog pojasa, jer je uvjet za takvo proglašenje konačna potvrda sporazumnog rješenja granice na moru", navode slovenski diplomati.

Slovenska je strana, navodi se u priopćenju slovenskog MVP-a, ponovno predložila sastanak šefova pravnih službi ministarstava vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske koji bi se trebao održati u Ljubljani 16. rujna "kao najadekvatnijeg oblika da se Slovenija službeno upozna s namjerom Hrvatske o proglašenju gospodarskog pojasa".

Pročitajte više