Slovensko MVP protiv stava predsjednika Drnovšeka

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova se u priopćenju objavljenom kasno navečer u ponedjeljak oštro ogradilo od stajališta koja je predsjednik države Janez Drnovšek posljednjih dana izražavao o načinu rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom i njegovih prijedloga o konačnom statusu Kosova.

Stajališta koja je predsjednik Drnovšek u zadnje vrijeme javno iznosio o Kosovu i slovensko-hrvatskim odnosima "neusklađeni su s državnim ustanovama koje su prve mjerodavne i odgovorne za vanjsku politiku i međunarodni položaj Slovenije", navedeno je u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. Priopćenje je objavljeno, kako se u njemu navodi, zbog sve većeg broja zahtjeva da se ministarstvo očituje o prirodi zadnjih inicijativa predsjednika države.

"Za Sloveniju i njezine odnose s drugim članicama Europske unije, te sa susjednim državama važno je da nijedna ustanova (institucija) ne postupa na svoju ruku, odnosno da solira. Za Sloveniju su korisne usklađene i na odgovarajući način promišljene inicijative. Osobne i privatne inicijative ne mogu postići cilj i učinak ako ih međunarodna javnost ne razumije i ne podržava", navodi se u reakciji slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Drnovšek je u nekoliko zadnjih javnih nastupa, kao i prilikom prošlotjednog neformalnog susreta s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem, izjavio da bi granični spor dviju zemalja, ako se već ne mogu dogovoriti bilateralno, trebalo razriješiti međunarodnom arbitražom kako bi se "rasteretila politika". Prije navedenog susreta s Mesićem u Miljani, Drnovšek je u više navrata rekao kako misli da su u pogledu graničnog pitanja bilateralne mogućnosti "iscrpljene".

Drnovšek je istom prigodom s velikom rezervom ocijenio stajalište ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da je granični spor s Hrvatskom potrebno riješiti tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom, te da za Sloveniju ideja o arbitraži ili predaji spora međunarodnom sudu u sadašnjem trenutku nije prihvatljiva.

Povezivanje pregovora Hrvatske i Europske unije s bilateralnim pitanjem koje imaju dvije države dugoročno bi oslabilo odnose Zagreba i Ljubljane, rekao je tada Drnovšek.

Većina kritika u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova ipak se odnosi se na Drnovšekov prijedlog za Kosovo i njegov prošlotjedni posjet tom području. Ministarstvo vanjskih poslova ga je, naime, savjetovalo da ne putuje na Kosovo, a slovenska vlada je morala ublažavati izrazito negativnu reakciju Beograda nakon prijedloga slovenskog predsjednika prema kojem bi Kosovo za pet godina steklo neovisnost.

Tijekom nedavnog susreta s Mesićem u Miljani slovenski je predsjednik, među ostalim, odgovarao i na novinarsko pitanje o tome je li moguća politička kriza unutar Slovenije zbog činjenice da se njegova stajališta razlikuju od stajališta premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela. Drnovšek je tada odgovorio niječno.

"Oko tog pitanja neće biti nikakve krize na našoj strani. S vladom smo u stalnom dijalogu oko tih pitanja, a normalno je da katkad imamo različita stajališta oko pojedinih stvari", kazao je Drnovšek.

Foto:

Pročitajte više